Sa Viatorom doživite Dubai – Grad u kojem fantazija postaje stvarnost

27.07.2010. 15:19 / Izvor: eKapija.ba
Sa Viatorom doživite Dubai – Grad u kojem fantazija postaje stvarnost

Jedno od individualnih putovanja koje vam ovoga ljeta nudi turistička agencija Viator je Dubai, grad u kojem fantazija postaje stvarnost.

Neboderi koji izviru iz pustinje kao fatamorgana, muškarci u tradicionalnoj odjeći sa laptopom u rukama, vrhunske saobraćajnice nalik onima iz naučno-fantastičnih filmova, te utrke deva kao lokalni ritual sve su to svakodnevni prizori Dubaija, najbrže rastuće megametropole svijeta prepoznatljive po luksuznom hotelu Burj Al Arab sa sedam zvjezdica izgrađenom u obliku jedra.

Tako da nije slučajno da ovo putovanje počinje upravo posjetom Burj al Arab jednom od najslikanijih modernih građevina na svijetu, visokom 321 metar, čija pojava dominira Dubaijem.

Zatim posjeta Jumeira plaži sa najskupljim remek djelima arhitekture, Jumeira džamiji, Dubai creek - žili kucavici grada.

Neizostavna je i vožnja Abrom - vodenim taksijem, tvrđavi Al Fahidi – koja je pretvorena u muzej Dubai koji je prije 200 godina bio rezidencija Šeika Saeda i koji čuva važne eksponate vezane za njegovu historiju... Otići u Dubai, a ne posjetiti sukove- tržnice zlata i začina je neizbježno.

Drugi dan putovanja rezervisan je za pustinjski safari, vožnju preko pješčanih dina. Foto stop prilikom zalaska sunca u pustinji. Odlazak do pustinjskog kampa gdje se može uživati u roštilju, slikanju u arapskoj nošnji, pušenju nargila, hani, jahanju kamila... Kraj drugog dana turističke avanture završava se uz trbušni ples.

Treći dan predviđeno je noćno krstarenje brodom "Dhow" sa večerom. "Dhow" vam nudi uživanje u dvosatnoj vožnji sa najljepšim pogledom na grad: osvetljenim neboderima pod otvorenim nebom. U sklopu vožnje je večera na bazi švedskog stola sa obrocima međunarodne kuhinje i neograničenim bezalkoholnim pićem.

Četvrti, zadnji dana vašeg romantičnog putovanja rezervisan je za Abu Dhabi. Neizbježno fotografisanje na trgu Union, posjeta Kulturnoj zadužbini (osnovanoj 1981), kratka desetominutna šetnja vodi nas do Qasr al Hosn (u prevodu Bijela tvrđava- nastarija kamena građevina) gdje ćete videti Ll Hosn palatu sagrađenu u kasnom XIX vijeku.

Nakon toga slijedi panoramska vožnja kroz oblast Al Batin (najstarija naseljena oblast u glavnom gradu Ujedinjenim Arapskim Emiratima) čija je obnova koštala 435 miliona $ uključujući rivu sa hotelskim kompleksom od 5*, a potom slijedi posjeta replici Beduinskog sela kakvo je postojalo sve do pronalaska nafte i iznenadnog bogaćenja. Prije povratka u hotel foto stop u Marina Cafe (zapanjujući pogled na nebodere grada). Ručak u lokalnom restoranu i nakon toga povratak iz Dubajia. Više o putovanju na http://www.viator.ba.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza