Sačuvajte blago iz pupčane vrpce! Pohrana matičnih ćelija na 24 rate!

27.06.2014. 12:26 / Izvor: eKapija.ba
Sačuvajte blago iz pupčane vrpce! Pohrana matičnih ćelija na 24 rate!

Prva i vodeća evropska banka matičnih ćelija Vita 34, preko kompanije Bio Save, ekskluzivnog i ovlaštenog predstavnika za BiH, od ovog mjeseca je omogućila finansiranje na 24 rate svim porodicama koje žele sačuvati matične ćelije svoga novorođenčeta.

Svake godine se rodi preko 130 miliona djece i najveći broj roditelja te djece nije u mogućnost sačuvati matične ćelije za svoju porodicu. Aktuelna istraživanja potvđuju da će se u budućnosti od 217 osoba jedna liječiti transplantacijom matičnih ćelija. Pohranjivanje matičnih ćelija na 20 godina koliko je inicijalni period iznosi 4205 KM. Kada ovaj iznos podijelili sa 20 godina skladištenja i sa 12 mjeseci koliko ima svaka godina, vidimo da bi mjesečna naknada iznosila 17 KM.  Dakle, za iznos od 0.60 KM po danu se čuvaju matične ćelije, koje predstavljaju najdragocjeniji dar prirode i osiguranje za zdravlje porodice. Svjedoci smo da svakodnevno trošimo novac na nebitne stvari koje koštaju mnogo više od 0.60 KM, ali mnogi roditelji ne razmišljaju na ovaj način pa sebi dopuste da ne sačuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce.

Pohranjivanje matičnih ćelija već od 65 EUR mjesečno

Dolazak novog člana porodice predstavlja i mnogo veće troškove,  od malih sitnica, pa do veoma važnih stvari. Pohranjivanje matičnih ćelija za svoju bebu je nešto što većina roditelja želi, međutim mnogi od njih nisu u mogućnosti obezbijediti ovo dodatno i važno osiguranje za dijete i cjelokupnu porodicu.

Od juna 2014. godine, Bio Save predstavnik prve i vodeće banke matičnih ćelija Vita 34, omogućio je finansiranje na dvije godine svim porodicama koje se odluče za pohranjivanje matičnih ćelija svoga dijeteta.

Iz Bio Save-a poručuju: „Mnoge porodice imaju želju da pohrane matične ćelije svoje djece  ali pored svih životnih troškova i općenito finansijske mogućnosti, većina njih nije u prilici da to i učini. Upravo zbog toga smo se odlučili da omogućimo plaćanje na dvije godine, tačnije 24 mjesečne rate, te na taj način svim porodicama omogućimo da osiguraju zdraviju budućnost svoje djece. Svjesni smo značaja pohrane matičnih ćelija, njihovim potencijalom u lječenju raznih bolesti sa kojima se danas susrećemo ali i oboljenja koje nam donosi budućnost.

Pohranjivanjem matičnih ćelija u Vita 34, roditelji čuvaju matične ćelije svoje djece zajedno sa ćelijama kraljevskih porodica što dovoljno govori o kvalitetu i sigurnosti koju nudi ova banka. Plaćanje usluge pohranjivanja matičnih ćelija u Vita 34, najvećoj njemačkoj banci matičnih ćelija, roditelji će moći izvršiti na 3, 6, 12 ili 24 rate.

Svjetski standardi i njemačka tehnologija

Bio Save, ovlašteni partner prve i vodeće evropske banke, od prošle je godine počeo sa radom na našem tržištu. Za vrlo kratko vrijeme veliki broj porodica prepoznao je kvalitet i sigurnost pohranjivanja matičnih ćelija u najvećoj njemačkoj banci Vita 34.

Visoko sofisticirana tehnologija i najveći standardi skladištenja matičnih ćelija izdvajaju Vita 34 od ostalih, a ono što je čini najsigurnijom jeste najveći broj korištenih uzoraka za liječenje.  Na području Evrope posluje preko 70 aktivnih banaka matičnih ćelija, a Vita 34 ima više korištenih uzoraka nego sve ostale evropske banke matičnih ćelija zajedno. Statistika pokazuje da se jedna od pet porodica u Evropi odluči na skladištenje matičnih ćelija u Vita 34, a jedna od dvije transplantacije za liječenje u Evropi su izvršene sa uzorkom iz Vita 34.

Veliki broj roditelja se nalazi u dilemi pri odabiru banke matičnih ćelija za svoju porodicu. Mnoge banke koje rade na našem tržištu, različitim akcijama i ponudama nastoje privući roditelje. Međutim, vrlo je važno da budući roditelji obrate pažnju na kvalitet i standarde pohrane matičnih ćelija koji mogu biti presudni za primjenu uzorka za liječenje.

Nemaju sve banke jednake standarde pri samim procedurama, počevši od transporta pa do obrade i pripreme matičnih ćelija za skladištenje. Nekoliko hiljada porodica pohranilo je matične ćelije u banci koja nije radila bakteriološke nalaze. Naime, pri samom uzimanju uzorka u porodilištu nerijetko se dešava da se uzorak kontaminira nekom bakterijom koja naseljava porođajni trakt, ili dolazi iz naše okoline. I u javnim bankama je zabilježeno do 5% kontaminiranih uzoraka, što znači da se bakterije nekada ne mogu izbjeći. Interesantno  je da banka matičnih ćelija koja je radila najduže na našem tržištu nikada nije prijavila kontaminaciju uzorka ljekarima – ginekolozima koji su uzimali uzorke na porodu. Pitanje je šta će se desiti ako uzorak tim porodicama zatreba, a on ne bude siguran za primjenu.

Vita 34 radi po strogim njemačkim zakonima, koji predstavljaju najstrožije zakone u svijetu. Nalazi koji se rade su veoma detaljni, pa se osim broja i vitalnosti matičnih ćelija, uzorak testira na viruse i bakterije. Osim toga, u setu se šalje i majčina krv koja se analizira. Niti jedan korak za sigurnost uzorka za dalju primjenu se ne izostavlja. U slučaju kontaminacije, roditelji dobiju detaljno objašnjenje uz antibiogram, te  donose odluku o čuvanju takvog uzorka. Upravo ovako detaljna procedura je garancija kvaliteta i kasnije upotrebe. To je jedan od razloga što je Vita 34 jedna od 8 banaka u svijetu po primjeni matičnih ćelija za liječenje. Ovaj podatak dovoljno govori kada se uzme u obzir da je u svijetu preko 450 aktivnih porodičnih banaka.

Želimo da naglasimo da roditelji trebaju posvetiti pažnju odabiru banke matičnih ćelija za svoju porodicu, jer određene zemlje nemaju iste standarde pohrane, kao ni akreditacije koje garantuju sigurnost. Nekada se zbog uštede zaobilaze stvari koje su veoma bitne za siguran proces pohrane matičnih ćelija (čip za mjerenje temperature seta za transport matičnih ćelija, uzorak majčine krvi itd.)

Svi roditelji koji su zainteresovani za pohranu matičnih ćelija svoga novorođenčeta u Vita 34 to mogu uraditi preko kompanije Bio Save BiH čije sjedište se nalazi u Sarajevu, ulica Maršala Tita 2.

www.biosave.ba

www.vita34.com

+ 387 33 200 800

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza