Pauza / KULTURA I FILM

Sanirati štete i zaštititi kulturno naslijeđe nakon poplava

22.05.2014. 13:41 / Izvor: Fena

Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković pozvala je ustanove, koje u svojim fundusima čuvaju eksponate likovne umjetnosti, kao i privatne vlasnike i umjetnike čija su djela ili ateljei oštećeni usljed poplava, da se jave u Muzej savremene umjetnosti da bi zajednički bile preduzete potrebne mjere za saniranje štete i zaštitu kulturnog naslijeđa.

Vujković je naglasila da je izuzetno važno detaljno dokumentovati sva oštećenja, kako muzejskih predmeta, tako i izložbenih prostora i prostora depoa.

Predstavnici Muzeja savremene umjetnosti RS-a će svoje aktivnosti usmjeriti na pružanje profesionalne pomoći ugroženim ustanovama, koja je u ovom trenutku fokusirana na prikupljanje fotodokumentacije i evidentiranje štete.

Dodala je da će se tek nakon analize stanja na terenu moći da preduzmu potrebne mjere za saniranje štete.

Stručnjaci Muzeja savremene umjetnosti su danas posjetili Centar za kulturu i obrazovanje i Regionalni muzej u Doboju i uručili humanitarnu pomoć te pomogli u čišćenju objekata koji su bili poplavljeni.

Ovim institucijama na raspolaganje je stavljena stručna pomoć i profesionalna podrška, a sa stručnjacima Muzeja savremene umjetnosti bili su profesori i studenti Akademije umjetnosti iz Banje Luke i predstavnici Narodnog pozorišta RS-a.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza