Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj na poseban način

14.06.2021. 12:16 / Izvor: N1
Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj na poseban način

Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način.

Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način.

Naime, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj, i udruženja Lastavica, katedra za arhitekturu ČVUT Prag pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekta Karela Paržika koji je najveći obol svog rada i karijere ostavio u našem glavnom gradu, projektirajući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu. sv Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge.

Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovu grobu stoji epitaf “Čeh rodom, Sarajlija izborom”, što je i naziv ove izložbe.

Otvaranje vanjske izložbe će se održati u utorak 15.6. 2021. u 14.30 u jednoj od najprometnijih praških ulica, Na Prikope 8.  Izložbu će otvoriti gradonačelnik Praga dr. Zdenek Hrib, koji je domaćin gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Gradonačelnici će održati zajednički sastanak u praškoj Gradskoj vijećnici gdje će biti govora o suradnji gradova i uvezivanju na kulturnom, ekonomskom i turističkom planu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu u povodu službene posjete gradonačelnice Karić organizovala je i brojne susrete s češkim zvaničnicima te gospodarstvenicima porijeklom iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Poseban kuriozitet je činjenica da je izložbu pripremala diplomatkinja Katedre za arhitekturu u Pragu, Jovanka Višnjevac iz BiH sa svojim mentorom doc.ing Jaroslavom Dadom.

Na izložbi će biti izložene i fotografije Paržikovih zdanja poznate bh. fotografkinje Aide Redzepagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza