Pauza

Sarajevo: Predstavljanje kalendara "Tradicijska odjeća u Bosni i Hercegovini"

28.01.2008. 09:56 / Izvor: Fena

Federalno ministarstvo okoliša i turizma predstavit će javnosti prigodni kalendar za 2008. godinu pod nazivom "Tradicijska odjeća u Bosni i Hercegovini" u utorak, 29. januara 2008. godine, u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu s početkom u 19,30 sati.

Promocija se održava pod visokim pokroviteljstvom Borjane Krišto, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, a rezultat je zajedničkog projekta Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" iz Zidina, općina Tomislavgrad i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, priopćeno je iz tog ministarstva.

Tradicijska odjeća Bosne i Hercegovine razlikuje se od kraja do kraja i izraz je kulture, podneblja, likovnog shvaćanja te spleta raznih povijesnih utjecaja. Kalendar "Tradicijska odjeća u Bosni i Hercegovini" donosi dvanaest tradicijskih nošnji iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, s ciljem promoviranja tradicijske i etno baštine Bosne i Hercegovine.

Tradicijsku odjeću na kalendaru utjelovile su domicilne žiteljice koje će sudjelovati i na reviji koja se održava u sklopu predstavljanja.

Bogatstvo tradicijskih glazbenih instrumenata i izvornih napjeva, kao neospornu etnološku vrijednost Bosne i Hercegovine, predstavit će izvorni svirači i pjevači.

Tradicijsku glazbenu baštinu bošnjačkog naroda predstavljaju: pjevač uz saz iz Sarajeva, svirači uz zurne i bubnjeve iz Maoče pokraj Brčkog, ženska pjevačka skupina iz Cazina te ženska pjevačka i plesačka skupina KUD "Baščaršija" iz Sarajeva.

Svirač na lijerici, pjevanje uz tepsiju ženske pjevačke skupine iz Žepča, muška pjevačka skupina iz Guče Gore pokraj Travnika te ženska pjevačka i plesačka skupina iz Oštre Luke pokraj Orašja predstavit će dio bogate tradicijske baštine hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Predstavljanju kalendara "Tradicijska odjeća u Bosni i Hercegovini" prisustvovat će i članice Udruge žena, koje će za posjetitelje pripremiti tradicijska jela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza