Sarajevo prvi put domaćin Austrijskog bala

21.04.2017. 15:39 / Izvor: Fena
Sarajevo prvi put domaćin Austrijskog bala 

Sarajevo će biti domaćin prvog Austrijskog bala i na taj će način postati dio svjetske porodice gradova.

Sarajevo će biti domaćin prvog Austrijskog bala i na taj će način postati dio svjetske porodice gradova kao što su Pariz, London, Tokio ili Sankt-Peterburg, u kojima se održavaju bečki balovi.

Tim je riječima ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer najavio Austrijski bal koji će 20. maja prvi put biti održan u Sarajevu, i to u, kako je rekao, najljepšoj građevini glavnog grada BiH, sarajevskoj Vijećnici.

Organizator ovog bala je Ambasada Austrije u BiH uz saradnju i podršku gradova Beča i Sarajeva te Plesnog kluba "Aster" iz Sarajeva i nevladine organizacije "Urban Management".

Ambasador Pammer, koji je i inicijator ove ideje, podsjetio je da je prošla godina bila bilateralna godina kulture Republike Austrije u BiH, kada je organizirano više od stotinu događaja u BiH.

"Tada sam otkrio da postoje mnogo stvari koje nas spajaju, ali da jedna još nedostaje, a to je kultura bečkog bala, odnosno kultura plesa", kazao je te istakao da je jako ponosan što su gradovi Beč i Sarajevo, kao i mnoge druge institucije, odlučili da pruže podršku da ovaj događaj bude održan u gradskoj Vijećnici.

Kao posebnu atrakciju najavio je prvi nastup orkestra Bečkog operskog bala u Sarajevu, koji je i najpoznatiji orkestar koji nastupa na balovima.

Austrijski ambasador je napomenuo da njegova zemlja ove godine obilježava 150. rođendan poznatog valcera "Na lijepom plavom Dunavu", koji je na neki način druga himna Republike Austrije.

Cilj organizacije ovog događaja je, naglasio je Pammer na današnjoj pres-konferenciji, izgradnja kulture plesa, uključenost svih segmenata društva te nastojanje da ova manifestacija postane tradicija i atrakcija za građane Sarajeva, kao i namjera "da se cijelom svijetu pokaže da i Sarajevo ima svoj bal".

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je uime Grada Sarajeva prihvatio ovu inicijativu i pružio svesrdnu podršku, istakao je da održavanje bala zapravo predstavlja nastavak i kontinuitet dobre saradnje Beča i Sarajeva, ali i BiH i Austrije.

Izrazio je uvjerenje da će ovakav događaj upotpuniti sadržaje koje nudi Grad Sarajevo, ali i da će ovakve i slične manifestacije biti realizirane u Sarajevu i ubuduće.

"Jako sam sretan zbog činjenice da mogu biti domaćin i otvoriti ovaj bal prvim plesom", kazao je gradonačelnik i pozvao sve Sarajlije da prisustvuju "ovom lijepom događaju za glavni grad BiH".

Svjetski šampion u salsa plesu i vicešampion Evrope u argentinskom tangu Vedran Marčeta iz Plesnog klub "Aster" kazao je da je učestvovao u mnogobrojnim velikim projektima u vezi  s plesom, ali da je Austrijski bal u Sarajevu, dosada, sigurno najveći.

Najavio je da će bogati program bala uključiti, između ostalih, nastupe 16 debitanata - plesnih parova, zatim baletske skupine iz Crne Gore i Makedonije te DJ-eve iz Srbije i Hrvatske.

Kako je rekao, u holu Vijećnice vladat će balska atmosfera koju će dočarati nastup orkestra Bečkog operskog bala, dok će u salama na prvom spratu biti organizirani latino party i argentinski tango, tako da će svi ljubitelji različitih plesova moći pronaći nešto za sebe.  

Također, dodao je da će program upotpuniti i nastupi umjetnika iz cijele regije, bendova koji će uživo svirati argentinski tango, kao i da je planiran i dolazak poznatog austrijskog koreografa Heinz Heidenreicha.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza