Pauza / KULTURA I FILM

Sarajevska Vijećnica dobija svoju prvu stalnu izložbenu postavku

31.07.2014. 12:17 / Izvor: eKapija.ba

U čast otvaranja sarajevske Vijećnice za javnost, u petak, 1. avgusta 2014.g., u 11.00 sati u auli ove historijske građevine bit će postavljena izložba pod nazivom "Sarajevska Vijećnica još jednom".

Tim povodom prisutnima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, autor izložbe Nedžad Mulaomerović i zamjenik šefa Misije USAID-a u BiH, Alexander Bond.    

Izložbu, autora Nedžada Mulaomerovića, organiziruju Grad Sarajevo i građevinska firma URBING, uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

Ova izložba, koja sada postaje stalni dio izložbene postavke Vijećnice, obuhvata brojne originalne materijale o Historijatu same građevine i okolnog područja grada, arhitektonske nacrte koji prikazuju izgradnju ovog zdanja koja je započela 1894.g, fotografije s prvog otvaranja 1896.g., a potom i različite faze rekonstrukcije od 1996. godine do danas.

Svrha same izložbe o izgradnji i obnovi Vijećnice je da svim zainteresovanim posjetiocima predstavi njen historijat i dočara njeno historijsko značenje. Sarajevska Vijećnica je samo nekoliko dana nakon nedavnog otvaranja za javnost postala jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu, te će i ova izložbena postavka doprinijeti da se upotpuni njena ponuda.

Tokom proteklih godina USAID-Sida FIRMA projekat je svoje brojne aktivnosti posvetio razvoju turizma u BiH i unapređenju  bh. turističkog proizvoda, s posebnim naglaskom na jačanje i razvoj destinacije Sarajevo i city break turizma. U većini ovih aktivnosti FIRMA je blisko sarađivala sa brojnim domaćim partnerima, poput gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva, sarajevskih opština Stari Grad i Centar, te turističkih udruženja.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza