Saznajte jeste li alergični?

04.05.2018. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Saznajte jeste li alergični?

Danas se sama alergijska bolest smatra jednom od bolesti razvijenog svijeta u kojem živimo.

Proljeće je stiglo, i dok mu se jedni raduju, drugi se muče sa alergijama koje ovo godišnje doba donese sa sobom. Alergija, inače predstavlja jaku reakciju našeg imunološkog sustava na tvar iz našeg prirodnog okruženja koju inače ne bi prepoznao kao štetnu.Takvu tvar koja izaziva alergijsku reakciju nazivamo ALERGEN. Postoje dvije vrste alergena.

Inhalacijski alergeni su alergeni koje u naš organizam unosimo udisanjem (pelud trava, stabala, korova, grinje, kućna prašina i sl.) Simptome koje imate obično su slićni klasičnoj prehladi, ali nisu prolazni kao prehlada(kihanje, curenje nosa i svrbež).

Nutritivni alergeni su alergeni koje u naš organizam unosimo hranom.Najčešći alergeni su orah, lješnjaci, kikiriki, badem, gluten, mlijeko i mlijećni proizvodi, riba, školjke, jaja, kivi, jagode i dr. Za ove alergene nema lijeka, osim potpunog izbjegavanja tih namirnica. Mogući simptomi za ovu vrstu alergije su peckanje jezika i jednjaka, mučnina i povraćanje, svrbež kože i sluznice, astma, zglobni bolovi, migrena i dr.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma, obavezno provjerite da li ste i na što alergični, kako biste znali poduzeti prave korake za smanjenje alergije koja vas muči.

Dakle ukoliko vam se čini da se prehlađeni duže vrijeme zapitajte se da li je to stvarno prehlada ili se ipak radi o alergijskoj reakciji na nešto što vas okružuje. Odgovor možete dobiti u istom danu sasvim jednostavnim testom.

U BioMedicaLab-u možete uraditi test na inhalacione alergene po cijeni od 115 KM, kao i za nutritivne alergene po cijeni od 115 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza