Scenarij iz filmova: Zamrznut će pacijente da im spase život

27.05.2014. 13:02 / Izvor: 24sata
Scenarij iz filmova: Zamrznut će pacijente da im spase život

​FDA je odobrila malu studiju 'hitne preservacije i reanimacije' koja će omogućiti kirurzima da 'zaustave' živote pacijenata koji vjerojatno ne bi preživjeli operaciju.

FDA je odobrila malu studiju 'hitne preservacije i reanimacije' koja će omogućiti kirurzima da 'zaustave' živote pacijenata koji vjerojatno ne bi preživjeli operaciju

Kod teških ozljeda, minute u operacijskoj sali nekad mogu značiti razliku između života i smrti. Što kada bi liječnici mogli stisnuti na aparatima pauzu i tako produžiti vrijeme za liječenje?

FDA je odobrila malu studiju 'hitne preservacije i reanimacije' koja će ovog mjeseca omogućiti kirurzima u bolnici u Pittbsurghu da zaustave živote 10 pacijenata čije su ozljede toliko teške da vjerojatno ne bi preživjeli operaciju. Tim liječnika će ukloniti krv pacijentima i zamijeniti je s ohlađenom fiziološkom otopinom koja će ohladiti tijelo. Tako će usporiti  vitalne funkcije i odgoditi smrt zbog gubitka krvi. Te pacijente usporedit će s onima koji nisu podvrgnuti postupku, javlja Engadget.

Uspješan eksperiment napravljen je 2000. godine na 40 svinja. Nakon što su izazvali fatalne ozljede na životinjama, znanstvenici su mogli spustiti tjelesnu temperaturu na 10 Celzijevih stupnjeva kako bi ih operirali. Sve svinje koje su odmah operirane su umrle, do je u 90 posto onih koje su "zamrznute" preživjelo. Kod nijedne od preživjelih svinja nisu zabilježena tjelesna ili kognitivna oštećenja.

Dio sredstava za projekt financira američka vojska, a ideja je navodno nastala još za vrijeme Vijetnamskog rata kada su liječnici primijetili da je većina smrtnih slučajeva nastupila zbog gubitka krvi u prvih 5 do 20 minuta nakon ozljede. Odgođena animacija kakvu smo navikli gledati SF filmovima za sada je ipak još daleka budućnost. Studija koja će se provesti moći će produžiti život za otprilike samo četiri sata, nedovoljno za putovanje u budućnost, ali moglo bi spasiti mnoge živote.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza