Sedam najgorih neprijatelja osjetljive kože: Poliester, viskoza, najlon

04.07.2014. 11:30 / Izvor: 24sata
Sedam najgorih neprijatelja osjetljive kože: Poliester, viskoza, najlon

Koža ne može disati uz materijale od sintetičkih vlakana zbog čega se javljaju svrbež, osip, a katkad i kontaktni dermatitis. Mogu pogoršati već postojeća stanja.

Koža ne može disati uz materijale od sintetičkih vlakana zbog čega se javljaju svrbež, osip, a katkad i kontaktni dermatitis. Mogu pogoršati već postojeća stanja.

Poliester

Sintetički materijali ne odgovaraju osjetljivoj koži. Najzastupljeniji među njima je poliester koji može izazvati osip, a u rijetkim slučajevima uzrokuje kontaktni dermatitis. Također može pogoršati već postojeće ekceme, piše All Women Stalk.

Umjetna svila

Viskoza ili umjetna svila osim što je jeftinija od prave, uzrokuje niz kožnih problema među kojima su osip, crvenilo i svrbež. Osjetljivoj se koži preporučuju prirodni materijali koji su nježni za kožu, a i traju dulje od umjetnih vlakana.

Pamuk

Iako je pamuk najbolji za osjetljivu kožu, on lako upija deterdžent i omekšivač koji također mogu prouzročiti kožne alergije. Stoga ako kupujete odjeću u second hand trgovinama treba je nekoliko puta oprati prije nego li je odjenete.

Spandeks

Sastoji se od sintetičkih materijala koje se sljubljuju uz kožu i ne daju joj disati. Također iritira kožu i može pogoršati već postojeće kožne bolesti.

Vuna

Osjetljivoj koži najviše odgovaraju prirodni materijali odjeće poput organskog pamuka, kašmira, lana, konoplje i bambusa. Ona bi trebala izbjegavati vunu. Ova materijal može biti previše grub i uzrokovati svrbež, crvenilo i osip. Ne preporučuje ju se nositi direktno na kožu, već je bolje ispod džempera ili veste obući majicu. Ona će spriječiti direktan kontakt.

Akrilna vlakna

Ova vlakna u kombinacijama s drugim materijalima stvaraju imitaciju vune, flisa i lažnog krzna. Pomiješana su ugodnija za kožu, ali kao samostalan materijal, akril može iritirati kožu.

Najlon

Ovaj materijal koži ne dopušta disati zbog čega se povećava rizik od osipa, svrbeži i crvenila. Upravo se zbog toga ne preporučuje osjetljivoj koži kao ni ako imate ekceme jer ih može samo pogoršati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza