Sedmica italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini

20.11.2018. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Sedmica italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini

Ambasada Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje "Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini", koja je počela 15. novembra.

Sarajevski ured ITA-Agencije (Italian Trade Agency) predstaviće 22. novembra 2018, u hotelu Holiday, svoj doprinos „Sedmici italijanske kuhinje u svijetu“ koja je ove godine stigla do trećeg izdanja a odvija se od 19. do 25. novembra u brojnim zemljama na svim kontinentima. Riječ je o događaju koji je nastao nakon Expo-a 2015. na inicijativu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje i Ministarstva poljoprivrede Republike Italije, s ciljem međunarodne promocije kulinarske i enogastronomske tradicije kao prepoznatljivih karakteristika italijanskog identiteta i kulture, uz istovremeno jačanje komercijalnog prisustva i distribucije italijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Radi obilježavanja sedmice italijanske kuhinje i davanja doprinosa širenju naše gastronomske kulture i vrednovanju proizvoda made in Italyu Bosni i Hercegovini, ITA je, zajedno sa satelitskom televizijom NOVA TV, koja pokriva balkanske zemlje, snimila kratki film posvećen italijanskoj kuhinji koji će biti emitovan u rubrici o kuhanju emisije IN MAGAZIN. Italijanski kuhar Stefano Cosattini (Kozatini), dva puta nagrađen Michelinovom zvijezdom a koji već godinama živi u Zagrebu, pripremiće jedan tipični italijanski meni sa tri slijeda.

Emisija je na programu  23. novembra, slijedećeg petka, u 17:25 a kratki film je takođe  podijeljen po jelima i ti dijelovi će biti postavljeni na web sajtu "punkufer.hr" te tako biti na raspolaganju svakome ko se, u bilo kom momentu, poželi okušati u pripremanju italijanskih jela i pri tome imati stručnog vodiča.

Sa državnom bosanskohercegovačkom televizijom, BHRT, biće realizovana emisija Konačno petak, 23. novembra, u cijelosti posvećena italijanskoj kuhinji a gost će biti italijanski kuhar  Andrea Ruisi (Ruizi), iz čuvene Međunarodne škole italijanske kuhinje ALMA di Colorno iz Parme, institucije koja je priznata u cijelom svijetu kao ambasador izvrsne italijanske prehrambene kulture.

Tokom svog boravka u Sarajevu, na poziv ureda ITA-Sarajevo, poznati kuhar održaće master class u organizaciji Gastroid centra za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, dana 22. novembra od 11:00 do 13:30 sati, u Termalnoj rivijeri Ilidža-Tropski vrt,  u kojem će učestvovati profesionalni kuhari i učenici a biće otvoren i za novinare. 

Navedenim aktivnostima želi se promovirati italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je izuzetan po svojoj kvaliteti, prehrambenoj sigurnosti, naprednim tehnološkim inovacijama, održivosti, bioraznolikosti i poštivanju tradicije. Italija je zaista zemlja koju odlikuju velike teritorijalne i klimatske razlike koje su se pretočile u izuzetno različite i jedinstvene kulture, istorije i tradicije. Svi ti elementi čine distinktivne linije mediteranske ishrane zahvaljujući kojoj se Italija smatra najzdravijom zemljom na svijetu, što je potvrdio i  Bloomberg Global Health Indexiz 2017, čija ljestvica obuhvata 163 zemlje na našoj Planeti.

Da bi se shvatilo koliko je ovaj sektor važan za Italiju, dovoljno je navesti da je vrijednost izvoza  enogastronomskih proizvoda na kraju 2017. godine iznosila 41 milijardu eura, dostigavši tako svoj istorijski primat. U zadnjih pet godina izvoz je porastao za 23%.

Čak 68 italijanskih proizvoda je na podijumu prehrambenih proizvoda najprodavanijih na svijetu, u hrani imamo čak 292 proizvoda zaštićenog porijekla a među vinima 523 oznake kvaliteta PDO i PGI (DOC i IGP),  što dodatno ističe snažnu vezu koja ujedinjuje izvrsne italijanske poljoprivredno-prehrambene proizvode sa područjem njihovog porijekla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza