Senzacija u medicini: Kako miriše koja bolest?

14.03.2014. 11:11 / Izvor: Dnevnik.hr
Senzacija u medicini: Kako miriše koja bolest?

Dah osobe koja boluje od dijabetesa ima miris po laku za nokte, dok se kod osoba s bolestima jetre može nanjušiti miris sirove ribe, izvjestili su lječnici Sveučilištu u Maastrichtu u studiji objavljenoj u časopisu 'Sensors', prenosi Daily Mail.

Dah osobe koja boluje od dijabetesa ima miris po laku za nokte, dok se kod osoba s bolestima jetre može nanjušiti miris sirove ribe, izvjestili su lječnici Sveučilištu u Maastrichtu u studiji objavljenoj u časopisu 'Sensors', prenosi Daily Mail.

A čak i ako je miris je previše suptilan za ljudski njuh, 'elektronički nos' će ga svakako moći otkriti. Istraživanje koje su objavili lječnici donosi niz zanimljivih podataka o tome na što koji miris kod bolesne osobe upućuje. Tako miris amonijaka upućuje na infekcije mjehura, dok miris octa upućuje ne shizofreniju, a miris svježe pečenog kruha na tifus.

Ako pak vam koža ima miris na mesnicu, kako navode u studiji, bolujete od žute groznice, a infekcije limfnih čvorofa izazivaju miris ustajalog piva.

'Elektronički nos' kojim su se lječnici poslužili u svojem istraživanju otkriva kako i bolesti poput raka dojke mogu biti 'nanjušene', a upravo je taj 'elektronički nos', kako ga oni nazivaju, jednako učinkovit pri dijagnosticiranju ove bolesti jednako kao i mamografija.

Jedna pacjentica, na kojoj je vršena studija, izjavila je kako je uz pomoć mirisa sama 'nanjušila' bolest raka.

Korisnica jednog foruma, Joanie, napisala je kako je kada joj je suprug bolovao od raka prostate, a i sama je bolovala od raka pluća, mogla je osjetiti miris propadanja. Upravo je zbog tog mirisa otišla kod liječnika te joj je diagnosticiran rak pluća, a nakon oporavka taj je miris u potpunosti nestao.

Dr. George Preti sa Monell Centra za kemijska osjetila u Philadelphiji , rekao je kako je iz brojnih izvješća doznao kako su pacjenti, upravo taj neugodan miris raka sami osjetili. Smatra ovo otkriće revolucionarnim za buduća medicinska lječenja, ne samo raka, već i ostalih bolesti.

Preti koji se posebno bavi bolešću raka jajnika, kaže kako se upravo ta bolest ne može dijagnosticirati lako, te je upravo zbog toga smrtnost od ove bolesti toliko visoka, no ova bi studija mogla tome stati na kraj, a rak jajnika mogao bi se na vrijeme dijagnosticirati i tako na vrijeme liječiti.

Prema riječimja dr. Preti tijelo proizvodi kemikalije kao rezultat rada normalnog metabolizma, no kancerogene se stanice metaboliziraju drugačije što znači da emitiraju različite kemikalije te upravo zbog toga uzrokuju drugačiji miris.

Taj je miris previše suptilan da bi ga ljudski njuh mogao osjetiti, no već se duže vrijeme obučavaju ni manje ni više nego psi koji tako pomažu u dijagnosticiranju bolesti poput raka i dijabetesa.

Kao rezultat toga, dr. Preti sada surađuje s 'Penn Vet Working Dog' centrom kako bi naučili pse da prepoznaju tj. da 'nanjuše' rak jajnika. Navodno bi obučeni psi bili u stanju otkriti ovu bolest u 90% slučajeva, što bi iznimno doprinjelo smanjenju stope smrtnosti. Također se nada kako će uspjeti doći do toga cilja te na taj način doprinjeti medicini.

Psi, međutim, nisu jedina bića koja su u stanju otkriti rak. Znanstvenici vjeruju da mušice također imaju tu sposobnost.

Istraživači sa Sveučilišta Konstanz u Njemačkoj, došli su do zaključka kako miris stanica raka izaziva određenu aktivnost kod muha i mušica, no još uvijek to nisu u potpunosti razjasnili. Nadaju se kako će im mušice pomoći u otkrivanju ove podmukle i opasne bolesti.

Testovi obavljeni uz pomoć uređaja kojeg kolokvijalno nazivaju 'elektronički nos' otkrili su kako se rak dojke može otkriti iz pacjentičinog daha. Uređaj prve razultate objavljuje već nakon 10 minuta, što predstavflja još jednu revoluciju za cijelu granu medicine, a pravovremenim otkrivanjem bolesti boljeli se ne trebaju izlagati štetnim rendgenskim zrakama.

Ako se sve ovo pokaže točnim, već za dvije godine, sve vrste zloćudnih bolesti mogle bi se otkrivati na ovaj način, što bi bio spas za milijune ljudi diljem svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza