Sergej Ćetković u novoj kampanji INZ-a

10.07.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Sergej Ćetković u novoj kampanji INZ-a

Kampanja se provodi od kraja juna do kraja ove godine, a cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u besplatan mamografski pregled.

Regionalno popularni pop pjevač Sergej Ćetković najnoviji je prijatelj u sve širem krugu onih koji podržavaju promotivne i preventivne akcije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice

Izaberite život, pobijedite strah – obavite besplatan mamografski pregled u zdravstvenim ustanovama ZDK, slogan je kojim Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa partnerima, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, te zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu provodi od kraja juna akciju besplatnog pregleda dojke mamografskim pregledom.

Kampanja se provodi od kraja juna do kraja ove godine, a cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.

Bitno je znati - najmanje 30 posto slučajeva malignoma završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno.

Trebate znati – u prvih desetak dana kampanje, obavljeno je oko 160 pregleda i kod tri osobe je otkriven karcinom, te su one upućene na nastavak dijagnostičkih procesa i liječenje, čime su višestruko uvećane šanse za izlječenje i oporovak.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Medicom" Zenica, Domu zdravlja Kakanj, Kantonalnoj bolnici Zenica, Domu zdravlja Maglaj, Općoj bolnici Tešanj, Domu zdravlja sa stacionarom Žepče, te Domu zdravlja Olovo.

Kontakt brojevi telefona i adrese za prijavljivanje u ove ustanove nalaze se na internet i Facebook stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane www.inz.ba.

Ukoliko imate 50 ili više godine, odmah pozovite najbližu medicinsku ustanovu i prijavite se za besplatan pregled – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografski pregled.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane provodi i niz drugih kampanja. Između ostalog, naše sugrađanke su poticane da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, te u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i uraditi kontrolni ginekološki pregled sa PAPA testom.

Pomenutu kampanju ranije tokom godine podržali su popularni bh. sevdah bend Divanhana, voditeljska imena poput Senada Hadžifejzovića i Sabine Sidro, pop pjevačica iz Srbije Jelena Tomašević, glumice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović Avdagić, Snežana Vidović i Sabina Kulenović.

Svoju poruku najmlađima, da brinu o svom zdravlju i redovno kontrolišu vid još od predškolskih i školskih dana uputili su bh. nogometni reprezentativci Asmir Begović, Miralem Pjanić i Edin Džeko. Sve ove kampanje i video poruke također možete vidjeti na web stranici Instituta i stranicama na društvenim mrežama, Facebooku i Youtube.

Još jednom pozivamo sve naše sugrađanke da najozbiljnije prihvate poruku i obave preventivne, i uz to besplatne preglede, te da poslušate savjete stručnjaka. Ne zaboravite – Izaberite život. Pogledajte poruku Sergeja Ćetkovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza