Pauza/ ŽIVOT I ZDRAVLJE

Šest trikova za mame koje rade od kuće

Pogledajte šest interesantnih savjeta, koji će učiniti rad od kuće sa djecom manje stresnim.

04.04.2020. 11:11 / Izvor: Nezavisne novine

Vjerovatno već nedjeljama pokušavate da žonglirate sa raznoraznim ulogama koje imate u svom domu - uloga roditelja, nastavnika, zaposlenog.

Ako ste i vi, kao većina roditelja koji rade od kuće, došli do momenta da uveče uz vino plačete i pitate se koliko još možete izdržati ovu ludost, vreme je za drugačiji pristup.

Pogledajte šest interesantnih savjeta, koji će učiniti rad od kuće sa djecom manje stresnim.

1. Opustite raspored

Pretpostavljamo da ste napravili uredan, tačan i kompletan raspored, uspjeli ste da ga se držite svega prvih 25 minuta, a onda je sve otišlo dođavola, i već sjedite sa djetetom na podu i igrate se.

Striktan raspored stvara dodatni stres i pritisak u već dovoljno teškoj situaciji. Dozvolite sebi, ali i djeci, da budete opušteni, pa ćete tako dobiti više energije i volje da se posvetite narednom radnom zadatku.

2. Naučite da delegirate, čak i sa mlađom djecom

Postavljanje granica sa starijom djecom zaista može uspjeti, međutim, reći mlađima da od 10 do 1 morate da budete u 'kancelariji' teško da će imati odgovarajuću reakciju. Da se ne biste susreli sa vriskom, izlivima bjesa i suzama, naučite da delegirate.

Kada imate važan posao koi morate da odradite bez ometanja, sakrijte lego kockice po kući i pustite dijete da ih sve pronađe. To će vam dati vremena. Malo starija djeca mogu skupljati šišarke po dvorištu, takoće  se igrati, a vama dati prostora za rad. Djecu možete uposliti i kao asistente koji imaju obavezu da crtaju nešto u toku pola sata. Ako im postavite tajmere, biće im zabavnije i ozbiljnije će se posvetiti.

Ukoliko partner ne radi, onda je svakako situacija mnogo lakša, jer može on da bude sa djecom dok ste vi na poslu.

3. Pošaljite ih na virtuelna putovanja

Mnogi muzeji i zoološki vrtovi pružaju priliku virtuelnog obilaska, tako da imate priliku da ekrane iskoristite na najbolji mogući način. Da, mogu doći do Luvra, raznoraznih dijelova svijeta, pa čak i do Marsa.

4. Bonusi

Kakav je to posao bez bonusa? Ako vam je preko potrebno kvalitetno radno vrijeme, sasvim je u redu da se okrenete 'očajničkim' mjerama i obećate sat sladoleda. Da, ukoliko budu dobri i mirni u periodu koji vam odgovara, onda slijedi u, recimo, tri po podne bonus sat za sladoled.

5. Dobro došli u kancelariju u kupatilu

Ako djeca obožavaju kupke, iskorisite to vrijeme, makar i deset minuta, da uradite nešto korisno. Ovaj put ih pustite da se brčkaju malo duže, ništa loše nema u tome.

6. Pohvalite sebe

Da, nekada ovo, pored svega što ste uradili u toku dana, zaista mnogo znači. Rad od kuće sa djecom oko sebe je zaista težak, zaslužili ste da sebe nazovete radnikom mjeseca.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#mame

#djeca

#rad od kuce

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza