Šestog februara obilježava se 'Dan sigurnijeg interneta'

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Šestog februara obilježava se "Dan sigurnijeg interneta"

Uslijed konvergencije medija, internet svakim danom postaje sve značajniji izvor medijskih sadržaja. 

03.02.2018. 11:29 Izvor: / Akta.ba

Dan sigurnijeg interneta 2018 u svijetu će se obilježiti pod sloganom "Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom“, dana 06. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan obilježava se u organizaciji MFS – EMMAUS-a, uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH)*. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org.

Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2018, 06. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici.

Posebno napominjemo da je ove godine kviz namijenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola, te su kreirana dva kviza koja će biti dostupna na dan takmičenja na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org, i to:

  • Kviz za učenike I-IV razreda osnovnih škola, i
  • Kviz za učenike V-IX razreda osnovnih škola i I-IV razreda srednjih škola.

Pobjednici će biti nagrađeni vrijednim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, fotoaparat, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade koje su ove godine obezbijedili sponzori obilježavanja Dana sigurnijeg interneta; Microsoft i Logosoft.

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 06. februara/veljače biti će vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza, a uz prisustvo medija i javnosti. 

Inače, uslijed konvergencije medija, internet svakim danom postaje sve značajniji izvor medijskih sadržaja. 

Kako se navodi u saopćenju Regulatorne agencija za komunikacije, za mnogu djecu YouTube i druge platforme na internetu od najranije dobi predstavljaju osnovni izvor i način gledanja audiovizuelnih sadržaja i u dobroj mjeri su zamijenile klasični televizijski program.

Prema istraživanju Save the Children BiH YouTube je aplikacija/platforma koju djeca u BiH najviše koriste na internetu.

Čak 66 posto djece u dobi devet do 17 godina svakodnevno koristi YouTube.

Za razliku od tradicionalne televizije, platforme kao što je YouTube ne podliježu pravilima za regulaciju audiovizuelnih sadržaja.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u Bosni i Hercegovini kreira regulatorni okvir, odnosno pravila za televizijske i radijske stanice, te prate poštivanje tih pravila.

Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija RAK-a sadrži cijelo poglavlje namijenjeno zaštiti maloljetnika.

Kako je rečeno, mediji, posebno za mlađe gledatelje kreiraju sliku svijeta koja može biti iskrivljena, ali koja za njih postaje društvena stvarnost.

Zbog toga je od velike važnosti djecu i mlade zaštiti od medijskih sadržaja koji mogu imati negativan uticaj na psihičiki, fizički i moralni razvoj djece, te ih pozitivno usmjeriti kako bi se maksimalno iskoristio potencijal medija za obrazovanje, informisanje, razvijanje pozitivnih društvenih vrijednosti, zdravih životnih navika, te zabavu.

S obzirom na porast korištenja medijskih platformi na internetu, RAK poziva roditelje da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti djece i omoguće djeci da uživaju u svojim komunikacijskim pravima, a posebno da razvijaju i upravljaju medijskim navikama djece u smisli postavljanja pravila u kojoj količini, u koje vrijeme i koje medije djeca smiju koristiti, da razgovaraju s djecom o njihovim medijskim navikama i uticaju pojedinačnih sadržaja na njih, a posebno onih koje im mogu prouzrokovati nelagodu, strah i druge negativne emocije, te da razgovaraju s djecom o sigurnosti na internetu i zaštiti ličnih podataka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza