Sjedenje nije zdravo, evo i zašto!

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Sjedenje nije zdravo, evo i zašto!

02.12.2019. 13:20 / Izvor: hayat.ba

Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

Naši rezultati upućuju na to da je način na koji se provodi vrijeme izvan posla veoma važan za zdravlje srca i krvnih sudova – rekao je glavni autor studije dr Ketih Diaz sa Univerziteta Kolumbija.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika.

Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sjedeći na poslu, a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vježbanje u slobodno vrijeme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 posto veći u poređenju s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sjedili dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sjedelački način života u slobodno vrijeme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sjedenja, ali vjeruju da je odgovor u dugom neprekidnom sjedenju.

Većina ljudi ima običaj da dugo sjedi na fotelji pred televizorom i da se uopšte ne pomjera, a kamoli ustaje. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola – rekla je dr Diaz.

Istovremeno, u slobodno vrijeme većina ljudi, dok sjedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom, pišu “Novosti“.

Drugo objašnjenje zašto je sjedenje kod kuće štetnije od sjedenja na poslu jeste i vrijeme kada se boravi pod vlastitim krovom.

Istraživači tvrde da je sjedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.

PODIJELI:

TAGOVI:

sjedenje

srčane tegobe

zdravlje

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza