Pauza / TURIZAM I GASTRO

Sjeverni Kipar - Relax Tours preporuka za 8. mart!

20.02.2018. 14:12 / Izvor: Akta.ba

Iskoristite priliku i za 8. mart posjetite  SJEVERNI KIPAR sa Relax Tours-om.

Termini putovanja:  28.02. - 04.03.2018 / 5 dana – 4 noćenja

Prevoz: Avion

Neke tajne je najbolje podjeliti: prelijepe pješčane plaže i skrivene uvale, džamije, manastiri, katedrale i tragovi antike, luksuzni hoteli i prirodne ljepote krase  sjeverni dio ostrva ljubavi! Sjeverni dio Kipra zauzima oko 37% teritorije ostrva. Sjaj luksuznih hotela, ljubaznost domaćina, bogata gastronomska ponuda, netaknute prirodne ljepote i historijska zdanja očaraće i najzahtjevnije putnike!  Glavni grad je Sjeverna Nikozija, dok su najpoznatiji gradovi/ ljetovališta sjevernog dijela Kipra: Kirenija i Famagusta …..

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

I DAN / 28.02. / SARAJEVO – ISTANBUL – SJEVERNI KIPAR ( aerodrom Erdžan)

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 11:55 sati. Slijetanje u Istanbul nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan predviđen u 18:35 (TK 962) (sva vremena su lokalna).  – Po slijetanju na Aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 19:10 slijedi transfer sa aerodroma do Kirenije (Kyrenia)  I hotela gdje je predviđen smještaj grupe.. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

II DAN / 01.03. / KIRENIA 

Doručak, nakon čega slijedi odlazak na fakultativni obilazak Kirenije. Kienija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra, prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete vidjeti I ostatke antičkog brada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju, sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Ovaj zamak su sagradili Vizantijci, vjerovatno preko ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg  Srce do Turaka je ovom zamku dao nešto jedinstveno. Zamak je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej, ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke.U zamak se ulazi preko kamenog mostića, preko nekadašnjeg šanca, i ulazi se u malu vizantijsku kapelu sv. Đorđa iz 12. vijeka. Venecijanci su nekadašnje mozaike i korintske stubove, koji su se nekada nalazili van zidina, uklopili u veću zgradu. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I, mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke, između Kanbulat  Kadesija i Kale sokaka, nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledajte džamiju Age Džafer Paše, sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčkorimska grobnica.Tokom poludnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walta Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put, tokom kojega možete uživati u prelijepom pogledu na kyrenijsku obalu, nastavit ćemo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu  Pentadaktylos; ondje ćete posjetiti lijep primjer gotske arhitekture, manastir Abbey iz 13.vijeka.Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje

III DAN / 02.03. / KIRENIA – FAMUGUSTA - KIRENIJA

Doručak.Današnji dan iskoristite za cjelodnevni fakultativni izlet u Famagustu ( udaljena od Kirenije cca 79km). Famagusta je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar, sa hotelima turskog standarda, na velikim posjedima.Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa, koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje.Slobodno vrijeme do povratka u Kireniju-hotel. Noćenje.

IV DAN / 04.03. / KIRENIA –LARNAKA (Grčki dio) posjeta mezaru i džamiji HALLA SULTAN – NIKOZIJA (Turski dio)-KIRENIJA           

Doručak.Za ovaj dan predlažemo fakultativnu posjetu džamiji i haremu Ummu Haram poznatijoj kao Hala Sultan Tekija, smještenoj na zapadnoj obali slanog jezera u Larnaki.Ummu Haram bint Milhan, radijallahu anha, je bila tetka Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, i bila je mahrem Poslaniku, alejhiselam.Bila je supruga Ubade ibn Samita, njegovog sljedbenika. Prema predaji, Umm Haram je već u poznim godinama pala sa mule tokom prve arapske opsade Larnake i poginula. U 18.vijeku grobnicu je otkrio derviš zvani Šeik Hasan, koji je na tom mjestu i izgradio prvu strukturu. Ummu Haram, radijallahu anha, je ukopana na mjestu gdje je preselila na ahiret. Danas, na tom mjestu na Kipru, postoji džamija koju su izgradile hrabre Osmanlije u njenu čast. Do dana današnjeg, ljudi iz čitavog svijeta, kada posjećuju Kipar posjete i njen kabur. To je jedno od najvažnijih mijesta za muslimane.Nakon obilaska krećemo prema  Nikoziji ( europski Berlin na istoku, kako ga još nazivaju)glavni i ujedno najzanImljiviji dio Kipra. Prostire se na površini od 111 kvadratnih kilometara, od kojih grčki dio čini 51, a turski 60 kvadratnih kilometara.Famozna granica koja razdvaja ove dvije države zove se ,,zelena linija,,..Prošetat ćemo Buyuk Hanom-predivan trg okružen zidinama, gdje možete popiti tursku kafu ili čaj uz tradicionalnu baklavu.Posjetit ćemo i Selimiye džamiju – bivšu katedralu Sv.Sofije......Ostatak vremena predlažemo da  iskoristite za vlastita istraživanja grada i okoline.Povratak u Kireniju/hotel.Noćenje

V DAN / 05.03. / KIRENIJA - ERDŽAN    

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na Aerodrom Edžan. Let za Istanbul u 15:10 na letu TK 969. Predviđeno slijetanje u Istanbul je u u 17:50. Nastavak leta za Sarajevo je na letu TK1026 U 19:35.Slijetanje u Sarajevo 19:25.(sva vremena su lokalna). Nadamo se da ste uživali na ovom putovanju....

NAPOMENA: Relax Tours Vam savjetuje da prije pasoške i carinske kontrole popunite obrazac koji umjesto pasoša prilažete na kontrolu kako bi izbjegli neugodnosti i nemogućnost da se pređe na Grči dio otoka!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza