Pauza / TURIZAM I GASTRO

Slatka Gradačačka kutija na Gastro provinciji u pozadini

Gradačačka kutija, jelo koje se priprema i poslužuje u kartonskoj kutiji od cipela zasigurno je u sjećanju svih koji su je degustirali. Jelo se priprema od mesa i povrća u Gradačcu već više od 40 godina.

08.09.2014. 13:23 / Izvor: eKapija.ba

Gradačačka kutija, jelo koje se priprema i poslužuje u kartonskoj kutiji od cipela zasigurno je u sjećanju svih koji su je degustirali. Jelo se priprema od mesa i povrća u Gradačcu već više od 40 godina.

Ovogodišnji festival Gastro provincija u pozadini održava se u povodu Svjetskog dana kuhara u Gradačcu prilika je da se premijerno pripremi i posluži Slatka Gradačačka kutija pripremljena po recepturi kuhara Ibrahima Čandića i Kadić Nadira iz „Aut“ restorana. Sastoji se od kombinacije suhog i svježeg voća sa začinskim travama i medom.

Internaionalni Festival Gastro provincija u pozadini će se održati u Gradačcu 26.09.2014. i za cilj ima promociju tradicionalnih gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine, pa će posjetioci uz Begovu čorbu, zenički čimbur, palačinke... moći degustirati i proizvode koje će izložiti proizvođači hrane i pića na mini sajmu.

U pripremi Begove čorbe u takmičarskom dijelu ogledat će se ekipe ugostitlejskih škola, medijskih kuća kao i restorana iz Bosne i Hercegovine.

Organizatori manifestacije su: Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, Restoran Aut Gradačac, Brunch d.o.o Gradačac, MSŠ Hasan Kikić, Radio Gradačac i Tapas Zenica.

Pokrovitelji Gastro provincije u pozadini i ove godine su: Općina Gradačac, TZ TK, Ministarstvo turizma trgovine i saobraćaja TK i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza