SPARKreatorice: Završena edukacija 20 škola uključenih u projekt

19.12.2017. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Preko 200 mBot robota koje će škole koristiti u edukacijama donirani su uz veliku pomoć Američke ambasade iz Sarajeva.

U potekla dva tjedna djelatnici SPARK school su proputovali BiH i održali edukacije u 20 škola koje sudjeluju u projektu SPARKreatorice. Da podsjetimo, to je projekt kojim žele promovirati STEM (science, technology, engineering and mathematics) među djevojčicama osnovnoškolske dobi.

Edukacije su održane u Mostaru, Jablanici, Kiseljaku, Ilidži, Sarajevu, Varešu, Goraždu, Tomislavgradu, Kulen Vakufu, Bihaću, Bužimu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Travniku, Zenici, Žepću, Zavidovićima, Tuzli i Distriktu Brčko. Sudjelovalo je 24 nastavnika i preko 200 učenica. Učenice i nastavnici su na edukacijama savladali osnove programiranja u programskom jeziku Scratch-u, a stigli su se i malo poigrati s robotima.

Preko 200 mBot robota koje će škole koristiti u edukacijama donirani su uz veliku pomoć Američke ambasade iz Sarajeva, a roboti će stići do škola putem Brze pošte HP Mostar. 

Nastavnici će nastaviti samostalno podučavati učenice za četiri kola natjecanja koja će se održati tijekom ove školske godine. Na kraju će dvije najbolje učenice iz svake škole dobiti pravo na sudjelovanje u državnom natjecanju koje će se održati u prostorijama SPARKa početkom sljedeće školske godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza