Specijalna ponuda: UMRA sa Relax Tours-om!

05.01.2018. 14:42 / Izvor: Akta.ba

Iskoristite Relax Tours specijalnu ponudu za hodočašće u Meku - UMRA U FEBRUARU

Iskoristite Relax Tours specijalnu ponudu za hodočašće u Meku - UMRA U FEBRUARU

Termin:  14.02.2018 / 12 dana

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRAH znači "posjetiti sveto mjesto". Kao tehnički termin korišten u Shari'ah, Umra znači obaviti Tawaf oko Ćabe, i Sa'i između Al Safa-e i Al Marwah-a nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Miqat – ima.  Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Masjid al Haram, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristiti je: Dhu'l-Hulayfah: nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Miqat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Sa'ja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti umru i obući ihrame na mikatu. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur'an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan  lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

I dan   14.02.  SARAJEVO – ISTANBUL – MEDINA
Srijeda   
   

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Let za Istanbul u 11:55 h na liniji TK 1022. Slijetanje u Istanbul u 15:40 h. Nastavak putovanja avionom za Medinu u 23:15 h na liniji TK98.

II dan 15.02. MEDINA – loko
Četvrtak  
                                                                      

Slijetanje u Medinu u 02:35 h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transferi do Vaših hotela. Smještaj u hotel. Noćenje. Doručak. Cjelodnevni boravak u Medini i slobodno vrijeme za Iindividualni program. Noćenje.

III dan 16.02. MEDINA - loko  DŽUMA NAMAZ
Petak
    

Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim aktivnostima i klanjanje Džume. Noćenje.

IV dan 17.02. MEDINA – loko
Subota

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhameda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine : Masdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata  nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanik a.s. rekao : «Uhud je planina koju volimo i koja voli nas». U podnožju brda se nalazi mezarje šehuda Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji su tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi, posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetit ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

V dan 18.02. MEDINA  - MEKA
Nedelja

Klanjanje Sabah namaza.Doručak.Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14 sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na MikatuZul-Hulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tawaffa i Sa ‘ja). Smještaj u odabranim hotelima. Noćenje.

VI dan 19.02. MEKA-LOKO
Ponedeljak

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim aktivnostima. Noćenje.

VII  dan 20.02. MEKA – loko
Utorak

Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini  Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al  Alaq Sura za meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, jer je to početna tačka propagiranja, a riječ  Nour znači  svjetlost. Nastavljamo ka Haremu i hotelu. Slobodno vrijeme za ibadet. Noćenje.

VIII dan 21.02. MEKA – loko
Srijeda

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim. Noćenje.

IX  dan 22.02. MEKA – loko
Četvrtak

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

X dan 23.02.  MEKA – loko DŽUMA NAMAZ
Petak

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama te klanjanje džuma namaza. Noćenje.

XI dan  24.02.  MEKA – DŽEDA
Subota  
                                 

Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema  individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima Islamske zajednice. Između 13-15 h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji hotela. Planira se obavljanje oproštajnog Tawaffa prije  Akšam  namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na  aerodrom u Džedi oko 21 h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse iza 21h i transferi prema aerodromu u Džedi(vožnja traje cca 2 sata) .

XII dan 25.02. DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO
Nedelja 
                           

Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:55 h. Dolazak u Istanbul oko 06:50h. Nastavak leta za Sarajevo je u 11 :05 h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 11 :00h.

Iz Relax Tours-a NAPOMINJEMU:

Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog, a moguća su odstupanja i dodatna  ispunjavanja prema potrebi i dogovoru sa grupom kako bi što ugodnije boravili na ovim Mubarek mjestima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza