Spektaklom "Ostrvo čuda" otvorena Olimpijada u Londonu: Amel Mekić predvodio bh. ekspediciju

01.01.2005. 00:00 / Izvor: Oslobođenje
Spektaklom 'Ostrvo čuda' otvorena Olimpijada u Londonu: Amel Mekić predvodio bh. ekspediciju

Ljetne olimpijske igre, 30. po redu, otvorene su u petak navečer na spektakularan način u Londonu, engleskoj metropoli koja je postala jedinstvena u svijetu budući da je samo ovaj grad u svojoj historiji tri puta organizovao najznačajniji svjetski sportski događaj.

Igre je proglasila službeno otvorenim kraljica Elizabetha II, dok je najveće iznenađenje ostavljeno za kraj - olimpijski plamen, koji se formirao od 204 plamićka koji simbolizuju broj zemalja učesnica zapalilo je sedam mladih sportista. Nakon toga uslijedio je spektakularni vatromet iznad stadiona.

Ostrvo čuda

Svečana ceremonija otvaranja na londonskom Olimpijskom stadionu pod nazivom Ostrvo čuda ilustrovala je sadržajnu historiju Velike Britanije. Njen umjetnički direktor bio je britanski reditelj, producent i dobitnik Oskara iz 2008. godine Danny Boyl, koji je otvaranje Igara koncipirao kao impresivnu i upečatljivu proslavu britanske kulture, historije i talenta, te ekscentričnosti i tradicionalne spremnosti Britanaca da se šale na sopstveni račun. Glamurozno otvaranje pripremano je sedam godina.

Zvono koje je označilo početak svečanosti otvaranja, udario je Bradley Wiggins, senzacionalni pobjednik ovogodišnjeg Tour de Francea. Avioni RAF-a preletjeli su stadion u Londonu i tako službeno označili početak ceremonije otvaranja Igara.

Koncept cijele predstave je bilo upoznavanje svijeta o etapama velike revolucije britanskog društva, pri čemu posebno mjesto ima korijenita promjena u industrijskom razvoju Velike Britanije. Dramatičnosti koja je pratila priču o evoluciji zemlje domaćina Olimpijade, doprinijelo je više od hiljadu bubnjara, predovođenih Evelyn Glennie, koja je gluha. Prisutni su tokom ceremonije mogli odslušati i taktove hitova iz povijesti savremene britanske popularne muzike počev od Kinksa, Beatlesa i Led Zeppelina, preko Jama, Happy Mondaysa, Eurythmicsa i Underworlda, Blura i Prodigy.

Odlična atmosfera u bh. timu

Ubrzo je započeo defile olimpijskih timova, a prvi su, kao što je uobičajeno, izašli Grci, čiju je zastavu nosio Alexandros Nicolaidis, srebrni u taekwondou iz Atine i Pekinga.

Naš olimpijski tim predefilovao je stadionom u Londonu nekoliko minuta potom. Zastavu BiH nosio je bivši evropski prvak u džudu Amel Mekić, koji je istu čast doživio na Olimpijskim igrama u Pekingu prije četiri godine. Odlična atmosfera u bh. timu bila je veoma vidljiva na defileu, što svakako daje nadu da će naši predstavnici ovog puta uz neophodnu dozu sportske sreće uspjeti ostvariti, nadamo se, i najzapaženije rezultate dosad na Olimpijskim igrama.

Od naših prva će na borilište izaći plivačica Ivana Ninković, koja će u nedjelju nastupiti u kvalifikacijama na 100 metara prsno. Olimpijski tim BiH čine još Lucia Kimani i Kemal Mešić (atletika), Nedžad Fazlija (streljaštvo) i Ensar Hajder (plivanje), te njihovi treneri dr. Branislav Crnogorac, Siniša Marčetić, Fuad Mešić, Esad Mavrić i Muhamed Smajlefendić.

Brojne VIP zvanice

Na Olimpijskom stadionu bilo je prisutno 80.000 gledalaca sa nekoliko hiljada VIP zvanica. Užitak posmatranja otvaranja Igara u Londonu podijelilo je 120 premijera, predsjednika, kraljeva, emira i šeika.

Prisustvovali su mu američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle, zatim njemačka kancelarka Angela Merkel, japanski premijer Yoshihiko Noda te ruski premijer Dmitrij Medevedev, a prvi put nakon devet godina u London je došao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Jedinstven događaj nije propustila ni britanska kraljevska porodica, princ Charles i Camilla, princ Harry te William i Catherine. Među brojnim poznatim ličnostima bili su prisutni i David Beckham, Catherine Zeta Jones, Lewis Hamilton, braća Kličko, Angelina Jolie i Brad Pitt, Muhammad Ali, Paul McCartney, Daniel Craig...

Na jubilarnoj smotri najboljih svjetskih sportista od 27. jula do 12. avgusta nastupaju olimpijci iz 204 zemlje sa ukupno 10.500 takmičara, koji se nadaju ispunjenju svojih snova o osvajanju medalja i ulasku u slavu sportskih besmrtnika. Nadmetanja na Olimpijadi započela su u srijedu, kada su igrane utakmice na oba fudbalska turnira.

foto: Reuters

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza