Pauza / SPORT

Sportom do pozitivnog radnog okruženja koje pridonosi razvoju kompanije​

11.09.2018. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Kvalitetna radna sredina danas se ističe pouzdanim zaposlenicima koji su zadovoljni svojim poslom, usredočeni na usvajanje novih znanja i vještina te spremni napredovati, čime pridonose ličnom razvoju, ali i razvoju kompanije. Međutim da bi se postigla uspješna organizacija potrebna je dobra komunikacija na svim razinama i konstantan rad na unapređenju odnosa zaposlenika. Stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja danas treba da bude jedan od glavnih zadataka svakog menadžera koji nosi odgovornost za zaposlenike.

No, interna komunikacija ili komunikacija sa zaposlenima unutar kompanije se često zapostavlja u odnosu na onu sa vanjskim svijetom. 

Sve do razvoja digitalnog doba interna komunikacija se zasnivala najviše na sastancima uživo, oglasnim pločama i internim novinama, ali i dodatnim alatima kao što su zajednička druženja. Digitalno doba većinu je komunikacije prebacilo na računare, a s jačanjem interneta i, pogotovo, intraneta, interne mreže u jednoj organizaciji, koji se koriste kao alati za internu komunikaciju doživljavaju boom. 

No, jedan od alata se u posljednje vrijeme ističe od drugih – sve više kompanija pokreću svoje interne trkačke timove, zajedno idu na utrke i zajedno slave svoje istrčane kilometre. 

Formiranje trkačkih timova unutar kompanija, kao vid team buildinga, trend je koji je mnogo više od puke zabave i rekreacije, a sve je prisutniji u domaćim kompanijama. Zajednička druženja izvan radnog vremena, s ciljem osnaživanja i unapređenja međuljudskih odnosa, su se pokazala kao izuzetno efikasno sredstvo za motivisanje uposlenika kao i za promovisanje važnosti interne komunikacije.

Projekat AUDI B2B RUN je ideju o team building-u uz sportske aktivnosti sproveo u djelo na našim prostorima, približivši Sarajevo svjetskim metropolama. Osim što je cilj ovog projekta promoviranje sporta i zdravog načina života, utrka AUDI B2B RUN umnogome je zaslužna i za poticanje interne komunikacije.

"U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju, organizacije trebaju tim zdravih i motivisanih uposlenika kako bi uspješno poslovale. Aktivan stil života i redovno bavljenje sportom pozitivno utiču na očuvanje i unapređenje zdravlja, funkcionalnih i radnih sposobnosti. Obzirom da sve veći broj kompanija aktivno radi na izgradnji poslovne kulture, zajedništva i timskog duha kroz sport i zdrav stil života, vjerujemo da je B2B RUN upravo sjajna platforma za stvaranje pozitivne i poticajne korporativne kulture, te događaj na kojem zaposlenici zaboravljaju na svoje poslovne obaveze i gdje kolege postaju prijatelji", kazao je Jasmin Mehić, u ime kompanije Maxima d.o.o. koja je organizator B2B RUN trke u BiH.

27. septembar će biti u potpunosti rezervisan za poslovnu zajednicu u BiH. Naime, osim što se tog dana održava utrka AUDI B2B RUN, istog dana će se održati i konferencija Drive 2018.

 

Drive 2018 je najveća regionalna leadership i talent konferencija, namijenjena svima koji se bave vođenjem, vlasnicima kompanija, menadžerima, HR profesionalcima te svim liderima i voditeljima odjela. Ova konferencija, čiji je organizator kompanija Kolektiv uz svoj portal Posao.ba, osim što godinama okuplja najznačajnije svjetske i regionalne stručnjake iz oblasti liderstva i talent menadžmenta, nastoji da odgovori na pitanja koja muče sve one koji se bave vođenjem kompanija i suoči se sa savremenim problemima u oblasti ljudskih resursa.

"I ove godine učesnike očekuju vrhunski govornici, radionice, panel diskusije i sjajan networking za koji smo osmislili inovativan alat. Imamo čast ugostiti Karin Volo, jednu od 30 najuticajnijih HR stručnjaka u Velikoj Britaniji, autoricu nekoliko bestselera i ženu koja je mnogim kompanijama, uz dodatnu motivaciju uposlenika, poboljšala poslovanje i rezultate. Još jedna novina koju smo uveli tiče se takmičenja za prezentovanje pozitivnih HR praksi, kao ideje za dodatni employer i employee branding. U suštini, na licu mjesta učesnisi će čuti uspješne prakse koje će moći usvojiti i iskoristiti i u svojim poslovanjima, da brže dođu do opipljivih rezultata", poručila je Erna Saljević, PR menadžerica kompanije Kolektiv.

Svakako ne biste trebali propustiti ni veliku panel diskusiju na temu: Ostajemo li bez radne snage?

Panel diskusija će obrađivati teme deficita i migracije radne snage u regiji, nedovoljnu proizvodnju kadrova na tržištu, te uvoz radne snage iz drugih zemalja. 

"U panel diskusiji imaćete priliku čuti regionalne HR menadžere i direktore velikih regionalnih grupacija i kompanija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. A uvertita u panel su naša jedinstvena istraživanja koja provodimo svake godine glede migracije radne snage u regionu, koja donose i svježi prikaz stvarnog stanja na tržištu, uz svjetske trendove koji će svima biti od pomoći", dodala je Saljević.

###

Prijave na AUDI B2B RUN otvorene su do 17.09., a svi zainteresovani mogu se registrovati putem web stranice www.b2brun.ba, dok se na Drive konferenciju moguće prijaviti putem www.drive.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza