Sportom do pozitivnog radnog okruženja koje pridonosi razvoju kompanije​

11.09.2018. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Sportom do pozitivnog radnog okruženja koje pridonosi razvoju kompanije​

Formiranje trkačkih timova unutar kompanija, kao vid team buildinga, trend je koji je mnogo više od puke zabave i rekreacije.

Kvalitetna radna sredina danas se ističe pouzdanim zaposlenicima koji su zadovoljni svojim poslom, usredočeni na usvajanje novih znanja i vještina te spremni napredovati, čime pridonose ličnom razvoju, ali i razvoju kompanije. Međutim da bi se postigla uspješna organizacija potrebna je dobra komunikacija na svim razinama i konstantan rad na unapređenju odnosa zaposlenika. Stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja danas treba da bude jedan od glavnih zadataka svakog menadžera koji nosi odgovornost za zaposlenike.

No, interna komunikacija ili komunikacija sa zaposlenima unutar kompanije se često zapostavlja u odnosu na onu sa vanjskim svijetom. 

Sve do razvoja digitalnog doba interna komunikacija se zasnivala najviše na sastancima uživo, oglasnim pločama i internim novinama, ali i dodatnim alatima kao što su zajednička druženja. Digitalno doba većinu je komunikacije prebacilo na računare, a s jačanjem interneta i, pogotovo, intraneta, interne mreže u jednoj organizaciji, koji se koriste kao alati za internu komunikaciju doživljavaju boom. 

No, jedan od alata se u posljednje vrijeme ističe od drugih – sve više kompanija pokreću svoje interne trkačke timove, zajedno idu na utrke i zajedno slave svoje istrčane kilometre. 

Formiranje trkačkih timova unutar kompanija, kao vid team buildinga, trend je koji je mnogo više od puke zabave i rekreacije, a sve je prisutniji u domaćim kompanijama. Zajednička druženja izvan radnog vremena, s ciljem osnaživanja i unapređenja međuljudskih odnosa, su se pokazala kao izuzetno efikasno sredstvo za motivisanje uposlenika kao i za promovisanje važnosti interne komunikacije.

Projekat AUDI B2B RUN je ideju o team building-u uz sportske aktivnosti sproveo u djelo na našim prostorima, približivši Sarajevo svjetskim metropolama. Osim što je cilj ovog projekta promoviranje sporta i zdravog načina života, utrka AUDI B2B RUN umnogome je zaslužna i za poticanje interne komunikacije.

"U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju, organizacije trebaju tim zdravih i motivisanih uposlenika kako bi uspješno poslovale. Aktivan stil života i redovno bavljenje sportom pozitivno utiču na očuvanje i unapređenje zdravlja, funkcionalnih i radnih sposobnosti. Obzirom da sve veći broj kompanija aktivno radi na izgradnji poslovne kulture, zajedništva i timskog duha kroz sport i zdrav stil života, vjerujemo da je B2B RUN upravo sjajna platforma za stvaranje pozitivne i poticajne korporativne kulture, te događaj na kojem zaposlenici zaboravljaju na svoje poslovne obaveze i gdje kolege postaju prijatelji", kazao je Jasmin Mehić, u ime kompanije Maxima d.o.o. koja je organizator B2B RUN trke u BiH.

27. septembar će biti u potpunosti rezervisan za poslovnu zajednicu u BiH. Naime, osim što se tog dana održava utrka AUDI B2B RUN, istog dana će se održati i konferencija Drive 2018.

 

Drive 2018 je najveća regionalna leadership i talent konferencija, namijenjena svima koji se bave vođenjem, vlasnicima kompanija, menadžerima, HR profesionalcima te svim liderima i voditeljima odjela. Ova konferencija, čiji je organizator kompanija Kolektiv uz svoj portal Posao.ba, osim što godinama okuplja najznačajnije svjetske i regionalne stručnjake iz oblasti liderstva i talent menadžmenta, nastoji da odgovori na pitanja koja muče sve one koji se bave vođenjem kompanija i suoči se sa savremenim problemima u oblasti ljudskih resursa.

"I ove godine učesnike očekuju vrhunski govornici, radionice, panel diskusije i sjajan networking za koji smo osmislili inovativan alat. Imamo čast ugostiti Karin Volo, jednu od 30 najuticajnijih HR stručnjaka u Velikoj Britaniji, autoricu nekoliko bestselera i ženu koja je mnogim kompanijama, uz dodatnu motivaciju uposlenika, poboljšala poslovanje i rezultate. Još jedna novina koju smo uveli tiče se takmičenja za prezentovanje pozitivnih HR praksi, kao ideje za dodatni employer i employee branding. U suštini, na licu mjesta učesnisi će čuti uspješne prakse koje će moći usvojiti i iskoristiti i u svojim poslovanjima, da brže dođu do opipljivih rezultata", poručila je Erna Saljević, PR menadžerica kompanije Kolektiv.

Svakako ne biste trebali propustiti ni veliku panel diskusiju na temu: Ostajemo li bez radne snage?

Panel diskusija će obrađivati teme deficita i migracije radne snage u regiji, nedovoljnu proizvodnju kadrova na tržištu, te uvoz radne snage iz drugih zemalja. 

"U panel diskusiji imaćete priliku čuti regionalne HR menadžere i direktore velikih regionalnih grupacija i kompanija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. A uvertita u panel su naša jedinstvena istraživanja koja provodimo svake godine glede migracije radne snage u regionu, koja donose i svježi prikaz stvarnog stanja na tržištu, uz svjetske trendove koji će svima biti od pomoći", dodala je Saljević.

###

Prijave na AUDI B2B RUN otvorene su do 17.09., a svi zainteresovani mogu se registrovati putem web stranice www.b2brun.ba, dok se na Drive konferenciju moguće prijaviti putem www.drive.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza