Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Spot - pas robot koji pomaže oboljelim od korona virusa

15.05.2020. 19:32 / Izvor: Akta.ba

U bolnici u Massachusettsu medicinsko osoblje koristi robotskog psa kako bi komuniciralo s pacijentima zaraženim koronavirusom.

Robotski pas je proizvod kompanije Boston Dynamics, a nazvan je Spot.

Ovaj robot se koristi u bolnici u Massachusettsu tokom pandemije koronavirusa nakon što ga je spomenuta kompanija za nekoliko sedmica transformirala u "medicinskog radnika".

Robot koristi iPad i dvosmjernu radiokomunikaciju, ulazi u prostorije gdje borave pacijenti zaraženi koronavirusom te omogućava komunikaciju s medicinskim osobljem.

Kretanje robota se kontrolira daljinskim putem.

Stanje pacijenata zaraženih koronavirusom redovno procjenjuje nekoliko stručnjaka.

Cilj Boston Dynamicsa je da još više pomogne medicinskom osoblju te da se razviju novi načini za mjerenje tjelesne temperature, disanja, pulsa i zasićenosti kisikom.

Prije samo mjesec dana Spot je pomagao radnicima u tvornicama, a sad već pomaže medicinskom osoblju.

Spot je čak i "zaplesao" uz hit Bruno Marsa.

 

 

 

Zvaničnici Singapura rekli su da je cilj upotrebe Spota "smanjenje radne snage koja je potrebna za parkovske patrole i minimiziranje fizičkog kontakta između osoblja, dobrovoljnih sigurnih distanciranja ambasadora i posjetilaca parka.“, prenosi LA Times.

Ako period testiranja bude uspješan, zvaničnici su rekli da će razmotriti raspoređivanje robota Spot-a duže vrijeme i u drugim parkovima.

Drugi robot Spot takođe se koristi za isporuku lijekova u izolacionu ustanovu u kojoj su smještene hiljade pacijenata sa COVID-19.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza