Srednja bijambarska pećina otvorena za posjetioce

31.03.2019. 10:35 / Izvor: Fena
Srednja bijambarska pećina otvorena za posjetioce

Bijambarska pećina sastoji se od četiri dvorane bogate pećinskim nakitom. Četvrta i ujedno najveća dvorana zbog svoje akustičnosti nazvana je "muzičkom dvoranom".

Srednja bijambarska pećina i turistički voz otvoreni su za posjetioce, potvrđeno je Feni iz Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

"Termini ulaska u pećinu su radnim u 11, 13 i 15 sati, a vikendom u 11, 12, 13, 14, 15 i 16 sati. Prvi polazak turističkog vozića radnim danima je u 10.30 sati, a posljednji odlazak u 17 sati. Vikendom je prvi polazak u 10 sati, a posljednji odlazak u 17 sati", kazao je Feni stručni saradnik za promociju i marketing JU Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Posjetioci mogu razgledati područje uz vožnju turističkim vozićem koji saobraća u dva pravca.

Osim posjete pećini, tokom boravka u zaštićenom prirodnom području Bijambare posjetioci mogu uživati šetajući kroz prirodu, tako da je za sve ljubitelje prirode ovo fantastična prilika za relaksaciju.

"Turisti mogu boraviti ili šetati ovim prekrasnim područjem, koristiti klupe i stolove s nadstrešnicama, obići nekropolu stećaka Mramorje ili koristiti veliko multifunkcionalno igralište za sport", kazao je Zvizdić.

Bijambare su zaštićeni pejzaž površine 497 hektara i nalazi se pokraj puta Sarajevo - Tuzla u općini Ilijaš. Bijambare su udaljene 40-ak kilometara od centra Sarajeva.

Ovo zaštićeno područje je na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, a bogato je prelijepim pašnjacima, potocima, jezerima.

Na području ima osam pećina, a najveća atrakcija je Srednja bijambarska pećina koja je bogata pećinskim nakitom, i njena dužina je oko 500 metara i otvorena je za posjetioce.

Bijambarska pećina sastoji se od četiri dvorane bogate pećinskim nakitom. Četvrta i ujedno najveća dvorana zbog svoje akustičnosti nazvana je "muzičkom dvoranom".

Bijambare imaju i biciklističu, obrazovnu i šumsku stazu.

Na području Kantona Sarajevo nalaze se zaštićena područja: Spomenik prirode "Vrelo Bosne", Spomenik prirode "Skakavac", Zaštićeni pejzaž "Trebević", Zaštićeni pejzaž "Bentbaša" i Zaštićeni pejzaž "Bijambare".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza