Šta je potrebno za posao u Google-u?

03.03.2014. 15:28 / Izvor: BHRT
Šta je potrebno za posao u Google-u?

​Šef ljudskih resursa u poznatoj svjetskoj kompaniji Google Laszlo Bock izjavio je za američke medije kako kandidati koji žele da se uposle u toj kompaniji moraju imati pet ključnih kvaliteta, uključujući konstantnu želju za učenjem, odlučnost i mladalačku kreativnost.

Šef ljudskih resursa u poznatoj svjetskoj kompaniji Google Laszlo Bock izjavio je za američke medije kako kandidati koji žele da se uposle u toj kompaniji moraju imati pet ključnih kvaliteta, uključujući konstantnu želju za učenjem, odlučnost i mladalačku kreativnost.

Prema njegovim riječima, jedno od ključnih pitanja na razgovorima za posao u kompaniji Google je da li imate IQ veći od 130. Ipak, on smatra kako je najgori mogući odgovor na ovo pitanje “da”. Bock insistira na “intelektualnoj skromnosti”, jer smatra da bez nje ljudi ne mogu da uče i napreduju tokom svoga profesionalnog posla.

Jedno od pitanja na razgovoru za posao je i: “Šta ćemo večerati?”, a Bock smatra da kandidati nikada ne trebaju kazati “svejedno mi je” ili “šta god vi želite”. Prema njegovoj ocjeni, kompanija Google ovdje želi da vidi kod kandidata spremnost da se preuzme inicijativa i liderstvo kada je to potrebno. Uprava Googlea odmah na prvom razgovoru kod svojih budućih uposlenika želi da vidi “jasnu viziju” i “konkretne prijedloge”.

Bock ističe kako je pitanje na razgovoru i: “Zbog čega ste pročitali posljednjih pet članaka koje ste pročitali?”. Prema njemu, na to pitanje kandidat pokazuje “sposobnost da razmišlja u letu”. Dodaje kako kandidati najviše padaju na jednostavnim pitanjima, a od idealnih kandidata se očekuje da jasno pokažu kritički i analitički način razmišljanja.

Kreativnost bolja od iskustva 

I na zadnje pitanje na razgovoru za posao u Googleu, koje glasi: “Da li imate iza sebe mnogo iskustva i dobre rezultate u nečemu’”, Bock smatra da kandidati ne trebaju pretjerati sa hvalospjevima o svome angažmanu. Prema njemu, iskusni stručnjaci često se uzdaju u stare tehnike i metode koje se uvijek ne pokažu pametnima, dok je mladalačka kreativnost mnogo bolje rješenje u dugoročnom smislu. Naglašava kako pametan poslodavac uvijek preferira kreativnog umjesto iskusnog uposlenika.

Časopis “Fortune” 2013. godine je napravio istraživanje prema kojem je kompanija Google izabrana za najpoželjniju za rad u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tako je kompanija Google već četvrtu godinu zaredom dobila priznanje najpoželjnijeg poslodavca.

Tokom istraživanja posebno je naglasak stavljen na visine plaća i ostalih bonusa koje dobivaju zaposlenici. No, u ocjenjivanju odnosa prema zaposlenicima, osim financijskog aspekta, u obzir su uzeti i oni nematerijalni, zadovoljstvo i motivacija zaposlenih.

Najvrijednija kompanija u svjetu

Google je kompanija koja svojim zaposlenicima daje dva besplatna obroka dnevno, a tu su i pogodnosti kao što su besplatan frizer, teretana, masaža, doktor, besplatna usluga pranja automobila, pa čak i mogućnost da u zgradi u kojoj rade operu i osuše svoju odjeću.

Kompanija Google je 7. februara ove godine, prema podacima koje je objavio FactSet Research, postala druga najvrijednija kompanija u svjetu, sa procijenjenom vrijednošću od 391 milijarde dolara. Google je sa broja dva potisnuo Exxon Mobile, koji vrijedi milijardu dolara manje.

Google je na putu do broja dva u oktobru 2013. godine na broju četiri zamijenio Microsoft, koji u ovom trenutku vrijedi oko 301 milijardu dolara i ponovo je na 4. poziciji najvrijednijih kompanija na svijetu. Prvo mjesto i dalje drži Apple, koji po podacima FactSet Researcha vrijedi oko 464 milijarde dolara, što je oko 73 milijarde više nego drugoplasirani Google.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza