Šta je to što nas liječi, inspiriše i pokreće svakog dana?

22.10.2015. 10:03 / Izvor: BIZLife
Šta je to što nas liječi, inspiriše i pokreće svakog dana?

Muziku slušamo kada smo na poslu, kod kuće, sami ili u društvu, u čekaonicama, prijevozu. Muzika nas skoro svuda prati, a koliko pozitivnih uticaja ima na nas, još uvijek je predmet ispitivanja naučnika.

Muziku slušamo kada smo na poslu, kod kuće, sami ili u društvu, u čekaonicama, prijevozu… Muzika nas skoro svuda prati, a koliko pozitivnih uticaja ima na nas, još uvijek je predmet ispitivanja naučnika.

Pisali smo o tome kako nas učenje da sviramo neki instrument čini pametnijim. Međutim, i slušanje muzike, a posebno klasične, čini nas opuštenijim, produktivnijim i bez dileme – inspiriše nas i pokreće.

Kada slušamo muziku u mozgu se aktiviraju isti centri kao kada jedemo čokoladu. Oslobađa se dopamin, hormon sreće a umanjuje se anksioznost i stres, čak se umanjuje i bol. U zavisnosti od karaktera, neki ljudi mogu lako da uz muziku obavljaju i druge aktivnosti, i brže rade, piše Anna Sutyagina, pijanistkinja i umetnička direktorka na LinkedIn Pulse.

Umirujući efekti muzike mogu da se uporede sa mačkom koja prede – istraživanja pokazuju da muzika može da smanji krvni pritisak i da ublaži mišićnu tenziju. Naučnici iz Finske uradili su studiju koja pokazuje da je oporavak pacijenata posle moždanog udara brži kada su slušali muziku dva sata dnevno.

Nisu potrebna nikakva istraživanja da pokažu koliko prava muziku ujutru može da nam popravi raspoloženje i da nam energiju za cio dan.

Muzika koja sadrži i vokale ima još veći i direktniji uticaj na naš mozak. Naučnici kažu da su pjevanje bebi i umirujuća muzika njene prve jezičke lekcije, i pomažu da se otklone eventualni problemi u govoru, u budućnosti. Kasnije u školi nastavnici vide korelaciju između dobrog poznavanja jezika i “nadarenosti” u muzici.

Preporučljivo je da žene u toku trudnoće pjevaju svojim bebama, jer dete i prenatalno prima zvukove i melodije i reaguje na zvučnu stimulaciju.

Dokazano je da svaka ćelija "sluša" muziku. Mogu sasvim da se zapuše uši, da se pusti muzika i doći će automatski do opuštanja mišića i smirenja. Jezgra naših ćelija su kao elektromagnetske antene, koje odgovaraju na elektromagnetske signale koji dolaze od nas.

Također, upotreba muzike u sportu je dobro poznata. Možemo da trčimo brže kada slušamo muziku, naše tijelo “odgovara” na bitove muzike, i održava ritam čak i kada smo potpuno iscrpljeni. Nije slučajno takva muzika u fitnes ili šoping centrima.

 

Zaboravljamo koliko nam muzika pomaže i koliko nas liječi. Postoje i muzikoterapijske radionice koje oporavljaju i najteže bolesnike. Zato, uživajte stalno i svuda u muzici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza