Šta je zdravije, šoljica kafe ili crnog čaja?

24.12.2020. 11:10 / Izvor: N1
Šta je zdravije, šoljica kafe ili crnog čaja?

U zimskom razdoblju šoljica kafe ili čaja dobro dođe kako bi se ugrijali, a osim toga nam pružaju energiju za početak dana. No, što je zdravije, šoljica kafe ili crnog čaja?

U zimskom razdoblju šoljica kafe ili čaja dobro dođe kako bi se ugrijali, a osim toga nam pružaju energiju za početak dana. No, što je zdravije, šoljica kafe ili crnog čaja?

Kafa

Svi ljubitelji fitnesa kažu da je kava zdravija. Ističu da šoljica crne kafe neposredno prije polaska u teretanu može pojačati metabolizam. Visok sadržaj kofeina u kavi daje vam onaj naboj energije potreban za vježbanje.

Crna kafa bogata je raznim antioksidansima, magnezijem i kalijem. Studija objavljena u International Journal of Epidemiology pokazala je da ljudi koji su konzumirali crnu kafu imaju manji rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Osim toga, jedna šoljica crne kafe ima nula kalorija.

Crni čaj

Crni čaj sadrži manje kofeina, nema zasićenih masti i jača vaš imunitet. Studija objavljena u European Journal of Nutrition otkrila je da je crni čaj pomogao izgubiti višak kilograma osobama koje ga redovito piju.

Jedna šoljica crnog čaja ima dvije kalorije.

Oba napitka su zdrava, a koju šoljica popiti, ovisi od onoga što vam tada treba. Ako vježbate ujutro, popijte šoljica kave da pokrene vaš metabolizam i pruži vam energiju potrebnu za vježbanje.

No, ako ne želite u organizam unijeti prebiše kofeina, i crni čaj je dobar izbor. Osobe koje pate od tjeskobe i hipertenzije trebaju izbjegavati crnu kavu.

Osim toga, stručnjaci savjetuju da ne pijete kafu kasno navečer jer vam može poremetiti san.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza