Stevija - prirodni zaslađivač koji bi mogao zamijeniti šećer?

16.03.2014. 10:08 / Izvor: 24sata
Stevija - prirodni zaslađivač koji bi mogao zamijeniti šećer?

U novoj preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) šećer bi trebao činiti tek pet posto preporučenog dnevnog unosa umjesto dosadašnjih 10.

U novoj preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) šećer bi trebao činiti tek pet posto preporučenog dnevnog unosa umjesto dosadašnjih 10. Iako stručnjaci na to upozoravaju već godinama, WHO je to tek sad prihvatio i objavio kao službenu preporuku. Za sve sladokusce koji ne mogu bez slatkog, znanstvenici koji se bave proučavanjem hrane kažu da je spas u steviji, piše The Independent.

Stevija je biljka koja se uzgaja stoljećima u Brazilu i Paragvaju, u Japanu se prodaje zadnjih 40 godina, no Zapad sporo prihvaća njezinu uporabu. U Hrvatskoj se može slobodno uzgajati za proizvodnju prirodnog zaslađivača. Na Zapadu je još uvijek proučavaju i u SAD-u lišće i ekstrakti sirove stevije nisu odobreni kao prehrambeni dodatak.

Stevija nema kalorija, ne sadrži ugljikohidrate i ne povisuje krvni tlak. Slađa je od šećera 250 do 300 puta i ima gorkast okus koji mnogima ne odgovara. Zbog toga se često miješa sa šećerom.

Stevija bi mogla doživjeti veliki proboj na tržištu, jer kupci žele izbaciti šećer iz prehrane, ali se ne žele odreći tog okusa i žele prirodno, smatra znanstvenica za istraživanje hrane u tvrtki Mintel Laura Jones.

Zbog nove WHO-ove odrednice, proizvođači mnogobrojnih proizvoda, od sokova do pelata, morat će smanjivati udjele šećera. Neki od njih već su i počeli.

Američka tvrtka Tropicana lansirala je sok s 50 posto šećera i 50 posto stevije, što mu je prepolovilo broj kalorija. Coca Cola također planira na tržište plasirati napitak zaslađen stevijom. Takva vrsta Spritea već je u prodaji.

Procjenjuje se da bi vrijednost proizvoda sa stevijom, koje većinom proizvodi tvrtka Cargill, mogla porasti s dosadašnjih 607 milijuna kuna 2013. na milijardu i 517 tisuća kuna do 2017. godine.

Oprez na Zapadu

Glavni razlog zašto na Zapadu nije u širokoj uporabi je još uvijek nedovoljno poznavanje njezinog učinka na zdravlje, a pogotovo interakcija s lijekovima. Budući da može sniziti tlak, liječnici strahuju da je "tlakaši" ne bi počeli pretjerano koristiti u svakodnevnoj uporabi. U tom slučaju bi morali biti pod prismotrom svog liječnika. Također, često korištenje stevije može djelovati na antigljivične, antiupalne, antivirusne, antikancerogene i antimikrobske lijekove kao i one za snižavanje kolesterola, piše Live Science.  Stručnjaci još uvijek ne znaju kakve točno bi bile posljedice te interakcije.

Sve dobrobiti stevije:

·        Osim što snižava tlak, stevija regulira šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare. Istraživanja su potvrdila da 1000 miligrama stevije na dan smanjuje razinu šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2 za 18 posto, piše WebMD.

·        Ima antibakterijska svojstva, a pomaže i kod karijesa i gingivitisa. Također se može koristiti kao aktivni sastojak u kremama za ekceme i akne.

·        Dobra je za dijetne programe

·        Kao zamjena za šećer osim stevije mogu se koristiti biljka Luo Han Guo (Siraitia grosvenorii) i čehulja (Myrrhis odorata). Cvjetovi čehulje dobar su dodatak salatama, a sušeno lišće pitama i drobljencima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza