Stižu kiborzi: Na malog robota spojili mišić kojim može hodati

02.07.2014. 12:27 / Izvor: 24sata.info
Stižu kiborzi: Na malog robota spojili mišić kojim može hodati

Fascinatno, ali i pomalo jezivo djeluje robot američkih znanstvenika. Jednostavni robot je spoj umjetnog i biološkog, a kreće se zahvaljujući električnim signalima.

Kiborzi se sastoje od umjetnih i prirodnih dijelova, a upravo takav je ovaj sićušni robot. Napravili su ga znanstvenici na Sveučilištu Illinois, a ovo je prvi robot koji može hodati kada se na njegov mišić primijeni elektricitet. Pokretima mišića maleni robot može se kretati kroz laboratorij ili kroz tekućinu, a on bi mogao dovesti do nove generacije fleksibilnih bioloških strojeva koji bi se mogli koristiti za razne svrhe.

Prva generacija ovog bio-robota mogla se kretati uz pulsirajuće stanice srca štakora, no znanstvenici nisu mogli kontrolirati pokrete zbog stalnih kontrakcija srca. Znanstvenici su shvatili da im trebaju drukčije stanice, a odgovor su bile mišićne stanice i električna energija, navodi se u priopćenju. Kombinacijom jednog i drugog, znanstvenici su sada imali kontrolu nad pokretima malenog robota.

Nadahnuti prirodom i odnosima mišića tetiva i kosti, stručnjaci su isprintali strukturu od hidrogela, koja je bila dovoljno čvrsta, ali i fleksibilna da se savija kao zglob. Dvije male stope  koristili su kako bi povezali mišić s isprintanom 'kralježnicom', a istovremeno su služile i kao noge. Maleni stroj kraći je od centimetra, a kontrolom električnih impulsa znanstvenici mogu odrediti koliko će se brzo ili spor pokretati.

"Biologija je iznimno moćna i ako uspijemo naučiti kako zauzdati njezine prednosti za neke korisne primjene, to bi nam moglo donijeti mnogo sjajnih stvari", kaže voditelj studije, Rashid Bashir.

U nastavku razvoja malenog robota, znanstvenici će pokušati dobiti još veću kontrolu nad njim. Pokušat će integrirati neurone kako bi ga mogli usmjeravati uz pomoć svjetla ili kemijskih spojeva. Nadaju se i da će uspjeti razviti 'kralježnicu' od hidrogela koja će omogućiti kretanje u različitim smjerovima, ovisno o signalima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza