Stižu roboti koji će postati svjesni svog postojanja

13.02.2019. 08:31 / Izvor: Nezavisne novine
Stižu roboti koji će postati svjesni svog postojanja

Sposobnost robota da zamišljaju sami sebe je još uvijek na ranom nivou evolucije, ali naučnici vjeruju da su na dobrom putu da ubrzaju taj proces

Eksperti za robotiku sa Columbia univerziteta kreirali su mehaničku ruku koja ne samo da može da se pokreće, već i da postane svjesna svog postojanja, što je, tvrde, korak ka samosvjesnim mašinama.

Robotsku ruku upoređuju sa novorođenčetom u koljevci, budući da poput njega i ona uči šta je i gdje se nalazi. Sposobnost robota da zamišljaju sami sebe je još uvijek na ranom nivou evolucije, ali naučnici vjeruju da su na dobrom putu da ubrzaju taj proces. Nova mehanička ruka uči na osnovu eksperimenata, a bez programa koji joj prethodno objašnjavaju zakone fizike i matematike, te načine na koje je konstruisana.

Nakon nekog vremena koje je provela u pokušajima i pogreškama, ruka je uz pomoć svojih algoritama počela da "razumije" svijet oko sebe. Tako je nakon što je postala svjesna sebe počela da obavlja i neke kompleksnije situacije poput autopopravki ili ispisivanja teksta markerom.

Takva dostignuća su impresivna ako se uzme u obzir da u ruku nisu implementirani programi koji objašnjavaju određene procese, ali su roboti ipak još uvijek daleko od aktivnosti koje bi podsjećale na pisanje poezije. Projekat je ipak značajan kako za evoluciju robota, tako i za razumijevanje načina na koje ljudska bića postaju svjesna sebe. Filozofi, psiholozi, te umjetnici se fenomenom samosvjesnosti bave već stotinama godina, ali se u razumijevanju nije mnogo napredovalo, te kreatori nove mehaničke ruke tvrde da bi prevođenje onoga što ruka razumije tokom svog razvoja moglo da donese revolucionarna otkrića na tom polju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza