Što obavezno treba sadržavati putna ljekarna?

04.07.2014. 11:16 / Izvor: zena.hr
Što obavezno treba sadržavati putna ljekarna?

Bitno je da lijekovi budu u originalnom pakiranju s uputstvom za upotrebu i dobrim rokom trajanja. Kronični bolesnici, trudnice i osobe s invaliditetom, trebali bi obavijestiti svog doktora o putovanju kako bi im dao potrebne preporuke i savjete.

Povišena tjelesna temperatura, sunčanica, ubod ili ugriz insekata, ogrebotine, crijevne viroze... sve su to tegobe koje bi vas mogle zadesiti na putovanju. Tako i skori odlazak na ljetovanje, pogotovo s malom djecom, zahtijeva da sa sobom ponesete malu putnu ljekarnu s lijekovima, medicinskim potrepštinama i priborom za osobnu higijenu. Ako trebate kroničnu terapiju, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu količinu lijekova. Bitno je da lijekovi budu u originalnom pakiranju s uputstvom za upotrebu i dobrim rokom trajanja. Kronični bolesnici, trudnice i osobe s invaliditetom, trebali bi obavijestiti svog doktora o putovanju kako bi im dao potrebne preporuke i savjete.

Što ponijeti?

Osobe sklone mučnini u vožnji automobilom, autobusom ili brodom, svakako trebaju imati uza sebe lijekove namijenjene za takve tegobe. Obavezno ponesite i sredstva protiv bolova i povišene tjelesne temperature u obliku tableta, sirupa ili čepića za djecu. Isto tako je dobro imati neku kremu ili gel protiv bolova u mišićima i zglobovima. Kad je riječ pak o priboru za prvu pomoć kod rana i ozljeda, onda nek vam pri ruci budu sredstva za obradu površinskih rana, alkohol, antibiotik za primjenu na koži, sterilna gaza, zavoj i flaster. Dobro će doći škarice, pinceta i ljepljiva traka. 

Sredstva protiv alergija i uboda kukaca

Krema ili gel za upotrebu na koži korisni su kod alergijskih reakcija koje su moguće ako vas ubode komarac, opeče meduza, dođe do neželjene reakcije na sunce, pojavi se osip i slično. Ponesite također lijekove protiv alergija, to može biti sirup ili tablete. Za ubode kukaca pripremite se sa sredstvima za zaštitu od insekata i također sredstvima koja ćete koristiti nakon uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata primjenjuju se nanošenjem na kožu, a djeluju do tri sata. Ako s vama putuje i dijete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovu uzrastu. Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda obično su gelovi koji  hlade, a pored toga sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrbež na mjestu uboda.

Za želučane tegobe

Ako se dogode problemi s probavom, crijevne viroze i slične tegobe, svakako treba uzimati otopinu elektrolita, kako bi izbjegli dehidraciju i gubitak soli i minerala. Osim preparata za nadoknadu elektrolita, ponesite i preparate za obnavljanje crijevne flore, odnosno probiotike, koji nadoknađuju dobre bakterije koje potpomažu i uravnotežuju probavu. Ako sumnjate na trovanje hranom, popijte aktivni medicinski ugljen, koji veže nečistoće u crijevima.

Sredstva za zaštitu od sunca (UV zračenja)

Ako idete na ljetovanje ili skijanje, obavezno se zaštititi  protiv sunca kremama s odgovarajućim UV faktorom. Najbolja zaštita za kožu je izbjegavanje dugog boravka na suncu, pored toga treba nositi šešir i laganu, udobnu odjeću koja pokriva kožu. Nabavite i hidratantni losion ili mlijeko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Uslijed dužeg izlaganja nepokrivene glave sunčevim zrakama, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Ako se to dogodi, svakako treba koristiti obloge sobne temperature, konzumirati veće količine napitaka ili otopinu elektrolita, te boraviti u hladu u ležećem položaju s uzdignutom glavom.

Kapi za nos, kapi za oči...

Tijekom putovanja i na odmoru nadraženost očiju mogu izazvati klima-uređaji, kao i pelud različitih biljaka. Zato ponesite i kapi za oči, a dobro će doći i čepovi za uši protiv buke i vode. Osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja čepići će spriječiti prodor vode, a ako voda dospije u uho, najbolje je isprati ga kapima za sušenje uha. Ukoliko, ipak, dođe do upale uha, nos treba tretirati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho, a ako to ne pomogne, treba potražiti doktora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza