Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Stomačni virus hara: Mali savjeti da što brže ozdravite

07.01.2019. 10:13 / Izvor: hayat.ba

Stomačni virus učestao je u zimskim mjesecima, čak i u kombinaciji sa respiratornim infekcijama, a u posljednja dva mjeseca timovi porodične medicine u Banjoj Lluci svakodnevno bilježe desetak pacijenata sa ovim simptomima.

Doktor porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Rade Dujaković kaže da se stomačni virusi prenose kontaktom i preko ruku.

"Javlja se kao sezonska infekcija u različitim periodima godine, a zimi se obično pojavljuje u kombinaciji sa respiratornim virusima ili je to zapravo virus koji uzrokuje i digestivne smetnje. U posljednja dva mjeseca po timu porodične medicine dnevno se javi desetak pacijenata sa kombinovanim virusima, koji su praćeni s blago povišenom i visokom temperaturom od 39 stepeni. Tu su i opšti simptomi poput hunjavice, suzenja očiju, suvog kašlja u kombinaciji sa mučninom, povraćanjem i prolivom", objašnjava doktor Dujaković.

Glavna preventiva je, kako kaže, izbjegavanje masovnih okupljanja i mjesta gde se može pokupiti viroza. Zatim, važna je lična higijena, naročito pranje ruku.

"Osnovno pravilo glasi: peri ruke prije jela i poslije toaleta", podsjeća ovaj ljekar.

Često pranje ruku se preporučuje nakon korišćenja javnog prevoza, boravka u čekaonicama ambulanti, poslije korišćenja poštanskih i bankarskih šaltera, kao i nakon kupovine u prodavnicama.

"To je osnovna preventiva. Istovremeno, virus koji se prenosi kapljicama preko vazduha je teško spriječiti", dodaje Dujaković.

U svakom  slučaju, kako kaže, potrebno je podići imunitet, unositi puno voća bogatog C vitaminom, a dobro dođu i vitaminski preparati kao dodatak ishrani.

Kad se već desi viroza bilo koje vrste, onda je potrebno provesti mjere higijensko-dijetetskog režima, a to znači čajnu dijetu koja podrazumijeva čaj od šipka ili ruski čaj bez šećera, plazma keks, dvopek, tvrdo kuvano jaje za doručak, a u toku dana riža kuvana na vodi, slanija supa bez masnoće. Iz ishrane obavezno isključiti mesne, mliječne, svježe voće i povrće.

"Čim se stolica formira, može se lagano prelaziti na normalanu ishranu preko banane, južnog voća, pa sve ostalo. Naravno, obavezno treba uključiti i probiotike. Ako je praćeno temperaturom, uzima se i paracetamol. Mirovanje se preporučuje od tri do sedam dana i to bi trebalo bez komplikacija da se sanira", objašnjava Dujaković.

Kaže da se roditeljima djece koja su oboljela od stomačnog virusa preporučuje obavezno javljanje predijatru jer djeca lakše dehidriraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza