Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Strože kontrole: Telefon ostao bez struje? Ne može u avion

07.07.2014. 13:45 / Izvor: 24sata

Upoznati smo sa situacijama da stojimo u redu u zračnoj luci, a svi se oko nas ljute jer smo u ruksaku zaboravili na bocu soka, škarice za nokte ili neki od predmeta na popisu zabranjenih. Moramo ih baciti, ili nema leta za nas.

Uskoro bi na tom popisu mogli biti i razni gadgeti pa i naši telefoni.

Američki službenici dali su nalog određenom broju stranih zračnih luka s direktnim letovima prema SAD-u da postrože kontrolu elektroničkih uređaja. U svom priopćenju navode da se putnike može zatražiti da uključe uređaje radi provjere.

To znači da ako nema struje, nema ni leta, osim ako u zračnoj luci ne želite ostaviti telefon. Putnika može čekati i dodatna provjera.

U priopćenju se ne navodi o kojim se zračnim lukama radi, no BBC piše da je među njima Heathrow. Navodno se radi o sigurnosnim mjerama povezanim s terorističkim prijetnjama. Prema navodima analitičarima, islamistički militanti u Siriji i Jemenu navodno rade bombe koje mogu proći osiguranje na zračnim lukama.

Iako SAD nemaju kontrolu nad stranim zračnim lukama, one moraju zadovoljiti sigurnosne standarde TSA kako bi i dalje mogli imati letove prema Americi.  

Foto: Reuters

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza