Stručnjaci tvrde da Kleopatru nije ubila zmija

22.10.2015. 17:01 / Izvor: Fena
Stručnjaci tvrde da Kleopatru nije ubila zmija

Egiptologinja Joyce Tyldesley i herpetolog Andrew Gray tvrde da je navodni krivac, kobra, naprosto fizički prevelika da bi se mogla sakriti na način kako je to prikazano u legendi.

Znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru odbacili su popularnu legendu da je egipatska kraljica Kleopatra umrla poslije zmijskog ugriza. Egiptolozi i stručnjaci za zmije zajedno su ispitali vjerojatnost priče da je Kleopatru ubila kobra sakrivena u košari smokava. Zmija koja bi bila dovoljno velika da ubije kraljicu i dvije sluškinje ne može stati u takvu košaru, a vrlo je upitna vjerodostojnost triju fatalnih ugriza zaredom, zaključili su, prenosi Hina.

Kleopatra, koja je umrla u dobi od 39 godina 30. godine prije Krista, bila je vladarica Egipta upletena u borbu za vlast u Rimskom Carstvu. Priča o njezinoj smrti postala je popularna legenda prenesena mnogo puta i na filmsko platno. Od drevnih rimskih izvora nadalje, njezina se smrt često pripisuje ugrizu otrovne zmije, koju je kraljica pustila da je ugrize kako bi si okončala život.

Egiptologinja Joyce Tyldesley i herpetolog Andrew Gray tvrde da je navodni krivac, kobra, naprosto fizički prevelika da bi se mogla sakriti na način kako je to prikazano u legendi. Radi se o zmijama koje tipično narastu do 2,5 metra duljine.

Čak i da je takva zmija prokrijumčarena do Kleopatre, jako je malo vjerojatno da bi ubila kraljicu i dvije sluškinje u tako kratkom roku. Ne samo što su kobre prevelike, nego postoji samo 10 posto šanse da ćete umrijeti od njezina ugriza. U većini slučajeva njezin je ugriz 'suh' i ne ispušta otrov, rekao je Gray.

To ne znači da je kobra neopasna. Ako pusti otrov, sigurno ćete umrijeti, ali relativno sporo. One se otrovom koriste za samoobranu i čuvaju ga. Zato je gotovo nemoguće da će zmija tako gristi jednu osobu za drugom, zaključio je Gray.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza