Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Stručnost i kvalitet rada laboratorija INZ-a potvrđena u projektu Instituta iz Češke

23.06.2021. 14:36 / Izvor: Akta.ba

U prostorima Veterinarskog instituta "Dr. Vaso Butozan" u Banja Luci danas je održana evaluacija Međulaboratorijskog ispitivanja - serotipizacija "Salmonelle spp.".

Ovaj skup je bio dio Projekta "Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini", kojeg implementira Državni Veterinarski institut iz Praga (Češka), a finansira ga Češka razvojna agencija.

Partner u implementaciji vezanoj za salmonelu u živinarstvu je Kancelarija za veterinarstvo BiH, a realizator dogovoren međulaboratorijskim sporazumom je Veterinarski institut "Dr. Vaso Butozan".

Učesnici skupa iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su bili Muhamed Gladan, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo INZ-a i Jasmin Dizdarević, načelnik Službe za epizootiologiju INZ-a.

"Naš laboratorij je postigao stoprocentnu tačnost u serotipizaciji. Time je dokazan visok stepen stručnosti, kvalitet u radu, a uspješna serotipizacija salmonele je od ogromnog od javno-zdravstvenog značaja", istakao je Gladan nakon skupa.

PODIJELI:

TAGOVI:

INZ Zenica

Institut Češka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza