Studentice iz Čitluka pobjednice nove sezone takmičenja SBF Start-up Challenge

05.11.2019. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Studentice iz Čitluka pobjednice nove sezone takmičenja SBF Start-up Challenge

Kažu da će novac i nagrade koje su osvojile koristiti racionalno, prevashodno za opremanje učionica u Čitluku i Mostaru.

Marija Lovrić (22) iz Vionice i Martina Pehar (23) iz Čitluka sa projektom škola matematike „Matka“ pobjednice su prve emisije 2. sezone tv takmičenja Sarajevo Business Forum (SBF) Start-up Challenge kojeg zajednički realiziraju Bosna Bank International (BBI) i Hayat TV.

Studentice Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru sretne su da je baš njihov projekt stručni žiri odabrao kao najbolji. Kao studentice matematike, da bi povećale svoj lični budžet počele su davati individualne instrukcije iz matematike.

"Kod gotovo svih učenika primjetile smo rupe u znanju nastale zbog kampanjskog učenja, što rezultira time da više nisu u stanju pratiti nastavno gradivo. Shvatile smo da je kontinuirana poduka iz matematike jedino rješenje, ali individualne instrukcije su preskupe za roditelje. Stoga smo došle na ideju da pokrenemo školu matematike koja funkcionira u odvojenim grupama koje su dovoljno male da se možemo posvetiti svakom učeniku, a ujedno i dovoljno velike da na satu ne bude jednolično i monotono", izjavila je Martina, dodajući kako želi znanje i ljubav prema matematici dijeliti s drugim ljudima.

Kažu da će novac i nagrade koje su osvojile koristiti racionalno, prevashodno za opremanje učionica u Čitluku i Mostaru, a vremenom planiraju da škole matematike otvore i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

"Naša škola je namjenjena osnovcima i srednjoškolcima koji žele popraviti svoje znanje iz matematike, usput se družiti sa svojim vršnjacima i lijepo se zabaviti. Ovakav način učenja je i roditeljima znatno ekonomičniji. Prema našem biznis planu, kako se posao bude širio mogle bi zaposliti još predavača matematike u drugim gradovima", kazala je Marija.

Marija i Martina pozivaju i druge mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da se prijave i pokažu svoje ideje i osvoje vrijedne nagrade koje će im pomoći da razviju biznis. Prijave za drugu emisiju potrebno je poslati do 17. novembra na e-mail: SBFtakmicenje@sarajevobusinessforum.com, a poziv i obrasci dostupni su na web stranici https://bbi.ba.

Svi kvalifikovani timovi će imati priliku da svoje poslovne ideje predstave domaćim i inostranim investitorima na 11. Sarajevo Business Forumu 2020. Prvu emisiju druge sezone SBF Start-up Challenge možete pogledati na YouTube kanalu Hayat televizije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza