al
Suosnivač Applea Steve Wozniak ugasio je nalog na Facebooku

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Suosnivač Applea Steve Wozniak ugasio je nalog na Facebooku

10.04.2018. 09:08 / Izvor: Agencije

Suosnivač Applea Steve Wozniak ugasio je nalog na Facebooku, u trenutku kada se ovaj gigant društvenih medija suočava sa najgorom krizom vezanom za kršenje privatnosti u svojoj historiji.

AP prenosi da je Wozniak, koji je Apple osnovao zajedno sa Steveom Jobsom, u mailu upućenom američkom listu USA Today naveo da Facebook dosta novcazarađuje zahvaljujući ličnim podacima koje daju korisnici.

"Svi profiti su zasnovani na informacijama korisnika, ali korisnicima ne ide ništa od tih profita", ocijenio je Wozniak, prenijela je agencija Tanjug.

On je naveo da bi umjesto toga radije plaćao da koristi Facebook.

"Apple novac zarađuje na dobrim proizvodima, ne na vama", poručio je Wozniak.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg naveo je u pisanom svjedočenju upućenom u ponedjeljak američkom Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spriječi zloupotrebu podatak korisnika i izvinio se.

"Sada je jasno da nismo učinili dovoljno da spriječimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu. Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Facebook, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovdje dogodi", naveo je on u saopćenju koje je objavio Komitet za energiju i privredu Predstavničkog domaSAD-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza