Sušić najavio oproštajnu utakmicu: Izvinjavam se, iskupit ćemo se pobjedom

25.06.2014. 08:45 / Izvor: Oslobođenje
Sušić najavio oproštajnu utakmicu: Izvinjavam se, iskupit ćemo se pobjedom

Posljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će danas protiv Irana. Domaćin je grad Salvador, definitivno najopasniji grad koji smo pohodili na Mundijalu.

Posljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će danas protiv Irana. Domaćin je grad Salvador, definitivno najopasniji grad koji smo pohodili na Mundijalu. Favele su na sve strane, a sliku ne mogu popraviti ni prelijepe zgrade preko puta kućica naredanih jedne na druge.

Photo: Reuters

Svima žao

Takva slika je i pored stadiona Fonte Nova. Velelepno zdanje s jedne strane ulice, a s druge naselja u koja nije preporučljivo zalutati i u kojima ljudi jedini izlaz iz krize i bijede vide u kriminalu. Policajci su prepoznali da smo stranci i ne pitajući, upalili sva četiri žmigavca i otpratili nas do stadiona.

I enterijer stadiona Fonte Nova  zaista je veličanstven. Prava je šteta što se ovdje sa Irancima nećemo boriti za osminu finala.

"Očekivali da će meč sa Iranom biti ključni za prolazak u osminu finala. Nije ispalo tako kako smo priželjkivali i sada će nam ovo biti zadnja utakmica na SP-u. Žao nam je svima, jer objektivno da smo imali malo više sreće, da smo odigrali malo bolje, ali i da su sudije donijele logičnije odluke, sada bi odlučivali o prolazu među 16 najboljih na Mundijalu. Razočarali smo neke ljude. Ako treba, izvinjavam se. Prvi put sam ovdje, ako pogledam neke reprezentacije koje su odigrali fenomalno SP, moram sebi postaviti pitanje da li je ovo naš krajnji domet", kazao je selektor Sušić, na oproštajnoj presici na ovom Mundijalu.

I igrači su utučeni zbog rane eliminacije, ali kapiten Emir Spahić naglašava da ekipa ima snage da se izdigne iznad toga i da ostvari trijumf.

"Prije svega ovo je veliko iskustvo za nas. Malo je razočarenje što moraš spakovati kofere i krenuti kući već nakon tri utakmice, ali šta se može. Imamo jako bitnu utakmicu protiv Irana, kako zbog nas, tako i našeg naroda. Ko misli da ćemo sutra (srijeda, op. a) izaći na teren kao turisti taj se vara. Pokazat ćemo jedan dio kvalitete koji imamo, a koji nismo pokazali do sada. Želimo izgledati puno bolje nego do sada", kazao je Sphić, a s njegovim mišljenjem slaže se i mladi Muhamed Bešić, koji je otkrovljenje našeg tima:

Iskustvo više

"Ovo je veliko iskustvo za nas mlade, ali vjerovatno i starije, jer je i njima ovo prvo učešće na SP-u. Pokušat ćemo dati sve od sebe i ostvariti pobjedu za oproštaj."

Pape je najavio da će protiv Irana promijeniti ekipu, odnosno da neće istrčati sastav koji je igrao protiv Nigerije.

"Biće izmjena u sastavu. Biće nekoliko novih igrača. Jer igrati tri utakmice sa istom ekipom u deset dana, bilo bi zaista teško. Svi koji dobro poznaju i prate vidjeli su da smo igrali ofanzivan fudbal. Možda i preofanzivno. Naš problem je što nismo postigli više od jednog gola. Ne grize me savjest i mislim da nisam pogriješio što u prve dvije utakmice nismo odigrali sa dva napadača. Malo reprezentacija igra sa dva napadača. Mislim da igramo i preofanzivno i kada se ne desi da ne postignemo dva gola, izgubimo utakmicu", objasnio je Sušić, naglasivši da će njegova budućnost na klipi BiH biti poznata za desetak dana:

"Rekao sam da će mi jednog dana kada budem napuštao klupu BiH biti žao što odlazim. Napravio sam nešto što nikad niko nije uspio. Zapisano je da su ovi igrači i ovaj stručni štab otišli na SP. Jednog dana dođe momenat za rastanak, ali nije momenat da sada o tome pričamo, jer imamo važnu utakmicu. Za nas bi bila vrlo važna stvar da se od SP oprostimo pobjedom. Kada poslije budete analizirali naš nastup, spoznat ćete da nam je za osminu finala nedostajalo malo više sreće, malo realnije i poštenije sudijske odluke. Da nam je priznat gol, protiv Irana bi nam trebao vjerovatno samo bod", objasnio je Sušić.

Bez Bešića protiv Irana

Iran je protiv Nigerije i Argentine igrao dosta defanzivno. No, u meču sa zmajevima vjerovatno će morati zaigrati ofanzivnije…

"Oni po svaku cijenu moraju, a ni to im nije garancija da će biti među prve dvije ekipe u našoj grupi, jer je Nigeriji protiv Argentine dovoljan i bod. Vjerovatno će igrati drugačije nego u prve dvije utakmice. Bio bih zadovoljan kada bi bilo puno golova i ne vidim razloga da ne bude tako. Jedino ako oni prvi postignu gol moguće je da se zatvore. Mi sigurno nećemo. I ako povedemo igrat ćemo za gol više. Interesuje nas pobjeda, ali i dobra i efikasna igra. Želimo da nas se nekad neko sjeti."

Utakmicu protiv Irana najvjerovatnije će propustiti Bešić, koji ni jučer nije trenirao, a umjesto njega mogao bi zaigrati Sušić.

Vjerovatni sastav: Begović, Mujdža, Spahić, Šunjić, Kolašinac, Medunjanin, Sušić (Misimović), Pjanić, Višća (Lulić), Ibišević, Džeko.

Kako spriječiti sudijske greške?

BiH je sudijskom greškom oštećena u duelu sa Nigerijom, ali je bilo još dosta propusta kada je dijeljenje pravde u pitanju.

"Nešto treba mijenjati. Definitivno. Možda kao u tenisu ili američkoj košarci da se koristi video. Desilo se nešto slično i Hrvatskoj u prvoj utakmici protiv Brazila. Moglo se desiti i Meksikancima protiv Hrvata kod rezultata 0:0 kada im sudija nije svirao penal, ali su oni na kraju slavili", kazao je Sušić, pohvalivši reprezentaciju Meksika:

"Najviše su me impresionirali od svih na SP-u. Postavlja se pitanje kako smo ih mi dobili u prijateljskoj utakmici. Valjda i to potvrđuje da posjedujemo određeni kvalitet."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza