Suveniri porodice Salošević prepoznatljivi su u svijetu

04.05.2021. 15:05 / Izvor: Oslobođenje
Suveniri porodice Salošević prepoznatljivi su u svijetu

Suvenir-S iz Visokog izgradio je stil po kojem je prepoznatljiv kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i van njenih granica.

Bosna i Hercegovina je puna malih porodičnih biznisa, ljudi koji su svoju kreativnost i hobi odlučili pretvoriti u posao. Jedan od takvih biznisa je i Suvenir-S iz Visokog, koji je osnovan 1995. godine kao radionica za izradu suvenira i umjetnina u bakru i drvetu.

Asortiman

Selvedin Salošević, vlasnik ovog biznisa, kazao nam je da su izborom autentičnih bosanskih motiva iz etnološkog naslijeđa te izradom zasnovanoj na kombinaciji vještine ručnog zanatstva i modernog dizajna u Suvenir-S izgradili stil po kojem su prepoznatljivi kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i van njenih granica.

"Naši osnovni proizvodi su dekorativni predmeti za ukrašavanje enterijera, u formi zidnih slika-bakroreza, zidnih satova i suvenira, kojim nastojimo sačuvati od zaborava najvrednije fragmente naše tradicije te na najneposredniji način, u obliku raznih rukotvorina, u sjećanju starijih Bosanaca oživiti slike iz davnih vremena, a kod mlađih ih vratiti u centar pažnje kao jednog od simbola vlastitog identiteta", kazao nam je Salošević.

Prema njegovim riječima, pandemija je nažalost promijenila cijeli svijet i uticala na rad svih, posebno malih obrta i biznisa.

"Imajući u vidu činjenicu da je naša djelatnost usko vezana za turizam, zatvorene granice i ograničenja kretanja su nam predstavljali veliki problem da svoje proizvode plasiramo. Ipak smo nastavili s radom", istakao je Salošević, dodajući da trenutno, s obzirom na to da se približava Bajram, a koji obuhvata običaj razmjene prigodnih poklona, u pripremi ima poseban asortiman rukotvorina za ovu priliku.

Najviše se, kako je naglasio, traže zidne slike, bakrorezi sa motivima gradova Bosne i Hercegovine, bosanskim etnomotivima, kao i lokalnim motivima, koje predstavljaju jedinstven proizvod kao spoj tradicionalnog u izradi i modernog u dizajnu, namijenjen za ukrašavanje kućnih enterijera, svakako su njihov najpopularniji proizvod.

"Ono što nas čini posebnim u odnosu na druge je veliki izbor motiva iz svih krajeva Bosne i Hercegovine urađenih sa najzahtjevnijom preciznošću detalja u visokom reljefu, tradicionalnom tehnologijom koju krasi vještina ručnog umjetničkog zanatstva. Poseban šarm i unikatnost daje im ručno ispisivanje naziva latiničnom kaligrafijom na paspartuu", istakao je Salošević.

Također, među najpopularnije i najtraženije proizvode iz kolekcija Suvenir-S-a spadaju i zidni bakarni satovi, a posebno su popularni satovi sa okvirom od masivnog drveta.

Rad ovog vrijednog i kreativnog tima prepoznat je i na međunarodnom planu, te je Salošević sa suprugom i još troje kolega predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 19. International Buyukcekmece Culture and Art festivalu 2018. godine, te 8. International handcraft exhibitionsu u Istanbulu.

Granice

"Kada se nađete među desetinama majstora izrade rukotvorina iz cijelog svijeta, kada izložite svoje radove i dobijete toliko puno pozitivnih komentara od učesnika, kada dobijete pohvale od organizatora Festivala (Organizacijski odbor CIOFF šest puta je ovaj festival proglasio za najbolji festival kulture i umjetnosti u svijetu), onda shvatite da su granice ustvari samo u vašim glavama. Kad izađete iz lokalnih okvira, vidite da je svijet itekako spreman za vas i vaš kreativni doprinos, za vašu ličnost i vaš mali svijet rukotvorina koje ste tako strpljivo i temeljito gradili i utkali u cijeli svoj život", poručio je Salošević.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza