Švajcarci razvijaju "virtuelnog cimera" koji vas štiti od lopova

17.01.2018. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Švajcarci razvijaju 'virtuelnog cimera' koji vas štiti od lopova

Dok dio kompanija želi osvojiti korisnike dizajnom svojih zvučnika i kvalitetom zvuka, fokus pametnog zvučnika Kevin jest na sigurnosti i zaštiti

Pametni zvučnici i glasovni asistenti veliki su hit na tehnološkom tržištu te sve veći broj kompanija razvija vlastite zvučnike, odnosno integriše glasovne asistente poput Amazonove Alexe ili Googleovog Assistanta u različite uređaje.

Dok dio kompanija želi osvojiti korisnike dizajnom svojih zvučnika i kvalitetom zvuka, fokus pametnog zvučnika Kevin jest na sigurnosti i zaštiti, ali ne vaših online podataka, već na zaštiti vašeg doma. Naime, iz švajcarske kompanije Mitipi koja razvija ovaj uređaj kažu kako je Kevin virtuelni cimer koji će "oživjeti" stan ili kuću dok njegovi vlasnici nisu doma.

Kao i većina zvučnika, tako i Kevin može upravljati pametnim uređajima, no ima i opciju inteligentnog upravljanja uređajima kako bi prikazao da se neko nalazi u stanu kada je prazan. Tako Mitipijev zvučnik može simulirati zvukove poput tuširanja, sviranja muzika, može paliti i gasiti svjetla kako bi potencijalnim lopovima pokazao da je neko u tom trenutku u stanu i slično.

Na internet stranicama Mitipija piše kako je vizija ove kompanije stvoriti svijet u kojem pojam provalnici postoji samo u istorijskim knjigama, a značajan doprinos u prevenciji provala trebao bi imati upravo Kevin koji će "stanare sačuvati traumatičnih iskustava provala i učiniti im živote lakšima i sigurnijima".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza