Švajcarska i dalje najinovativnija zemlja na svijetu

02.07.2013. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Švajcarska i dalje najinovativnija zemlja na svijetu

Švajcarska je treću godinu za redom najinovativnija zemlja na svijetu, ispred Švedske, Velike Britanije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država, objavila je danas Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

Švajcarska je treću godinu za redom najinovativnija zemlja na svijetu, ispred Švedske, Velike Britanije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država. Švajcarska je zauzela vodeće mjesto na listi od ukupno 142 zemlje koju je danas u Ženevi objavila Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

Šesto mjesto na listi, sastavljenoj na osnovu 84 indikatora, zauzela je Finska, a za njom slijede Hong Kong, Singapur, Danska i Irska. U izvještaju WIPO ističe se da uprkos ekonomskoj krizi u većini zemalja ulaganja u istraživanje i razvoj premašuju iznose iz 2008.

Premda listom dominiraju visoko industrijalizovane zemlje, istraživanje je pokazalo da je nekoliko novih aktera znatno poboljšalo svoje kapacitete i rezultate na planu inovacije. Riječ je prije svega o grupi dinamičnih zemalja sa niskim i srednjim prihodima, među kojima su Kina (35. mjesto), Kostarika (39), Indija (66) i Senegal.

Ulaganja u istraživanje i razvoj 1000 vodećih svjetskih kompanija porasli su za blizu 10 odstO u 2010, 2011. i 2012, ističe se u izvještaju. U istraživanje najviše ulažu zemlje sa privredom u razvoju, poput Kine, Argentine, Brazila, Poljske, Indije, Rusije, Turske i Južne Afrike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza