Svako ima svoje omiljene ćevape: Kako ih pravi Jamie Oliver

17.09.2019. 10:20 / Izvor: Facetv.ba
Svako ima svoje omiljene ćevape: Kako ih pravi Jamie Oliver

Čuveni kuhar Jamie Oliver ima svoju verziju ćevapa i smatra da smjesu treba napraviti barem nekoliko sati unaprijed.

Neko smatra da se izvan Sarajeva ne mogu naći dobri ćevapi, međutim čuveni kuhar Jamie Oliver ima svoju verziju i smatra da smjesu za ćevape treba napraviti barem nekoliko sati prije nego što se stave na roštilj ili u tiganj.

Sastojci:

- 750 grama mljevenog junećeg mesa

- 400 grama mljevenog svinjskog mesa

-  četiri čena bijelog luka

- dvije kašičice sode bikarbone

- kašika mljevene paprike

- 1 jaje

- 150 mililitara kisele vode

- maslinovo ulje

- glavica crnog luka

- veza peršuna

Priprema:

U veliku posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i isjeckajte bijeli luk. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmiješajte smjesu, a zatim sipajte kisjelu vodu, da se sve sjedini.

Meso podijelite na deset ili 12 djelova, a zatim svaki dio oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i stavite da odstoje u frižideru. Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj vatri, ne duže od 15 minuta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza