Sve spremno za Međunarodni sajam "Knjiga 2016".

18.04.2016. 16:46 / Izvor: Fena
Sve spremno za Međunarodni sajam 'Knjiga 2016'.

Na 2.000 kvadrata posjetiteljima će se predstaviti oko 200 izlagača, od kojih 60 posto čine izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Irana, Njemačke, Saudijske Arabije.

Svečanost otvorenja 28.međunarodnog sajma „Knjiga 2016“ bit će upriličena u srijedu u 18.00 sati u Domu mladih Skenderija, kada će vrata biti otvorena za prve posjetioce koji će, tradicionalno, biti nagrađeni prigodnim poklonima.

Na 2.000 kvadrata posjetiteljima će se predstaviti oko 200 izlagača, od kojih 60 posto čine izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Irana, Njemačke, Saudijske Arabije.

Republika Turska je ove godine partner sajma, a kako je kazao ataše za kulturu turske ambasade u BiH Soner Šahin, na nacionalnom štandu predstavit će najznačajnije autore i njihova djela, a očekuje se i dolazak turskih pisaca.

Posredno će se predstaviti i zemlje koje su zastupljene autorima ili djelima, a među njima su Kosovo, Švedska, Danska, Italija, Norveška, Austrija, Slovenija, Amerika, Holandija, Belgija, Velika Britanija.

Regionalno poznat i priznati praznik knjige organizira Kantonalno javno preduzeće Centar "Skenderija" u saradnji s TKD "Šahinpašić" uz učešće Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Organizatori vjeruju da će besplatni ulaz na sajmu dodatno motivirati ljubitelje knjiga, ali i one koji to nisu, da posjete i osjete miris tek štampanih knjiga, prisustvuju promocijama, izložbama, kreativnim radionicama crtanja što je novina sajma, porazgovaraju s književnicima u „Bosanskoj kući“ smještenoj u centralnom dijelu  sajamskog prostora.

Amer Kapo, v.d. direktor KJP Centar "Skenderija", rekao je na današnjoj konferenciji za medije, da će se potruditi da ovakvih praznika bude više da bi građane vratili u Skenderiju,  dodajući da je  knjiga ta koja sve ljude uvodi u život i svijet, a „ ono što pročitate u knjizi u stanju je promijeniti vam život kao što je meni promijenilo“.

Direktor TKD "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić je pozvao građane da dođu i posjete sajam s izvjesnom garancijom da će uživati u mnoštvu različitih naslova knjiga, a posebno ga raduje najava dolaska učenika iz škola iz cijele BiH.

A kako je najavio Dragan Marković iz Fondacije zaklade Kemal Bakrašič, u okviru sajma će biti dodijeljene i nagrade, odnosno stipendije zaslužnima koji su dali doprinos razvoju bibliotekarstva, a ovogodišnji laureati su Ivana Teronić- Oruč, bibliotekarka Pravnog fakulteta UNSA i Mašo Mehmedović, magistar bibliotekarstva i komparativne književnosti iz Srebrenika.

Sajam „Knjiga 2016“ bit će zatvoren dodjelom nagrada u nekoliko kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti 25. aprila.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza