Sve više Talijana u potrazi za poslom odlaze u Albaniju

10.06.2014. 14:22 / Izvor: Fena
Sve više Talijana u potrazi za poslom odlaze u Albaniju

Sve više Italijana u potrazi za poslom i boljim životom odlazi u Albaniju, pokazuju zvanični podaci. Albanska vlada navodi da, sa dozvolom za rad ili studiranje, u Albaniji boravi oko 19.000 Italijana.

Sve više Italijana u potrazi za poslom i boljim životom odlazi u Albaniju, pokazuju  zvanični podaci. Albanska vlada navodi da, sa dozvolom za rad ili studiranje, u Albaniji  boravi oko 19.000 Italijana.

U posljednje dvije godine sve više njih zapošljava se na albanskim univerzitetima, u restoranima, službama za korisnike ili u malom preduzetništvu - navodi italijanski "Mesađero". Analitičari i sociolozi smatraju da duga istorija imigracije Albanaca u Italiju pomaže sada pri  ulasku i ostanku Italijana na privremenom radu u Albaniji. Tome u prilog ide i činjenica da mnogi  Albanci govore italijanski jezik.

Albanski ambasador u  Italiji Neritan Čeka kaže da Albanija  ima jednostavnije propise za male preduzetnike te ekonomiju koja se razvija brže od italijanske, pošto se Italijani trenutno  bore sa ogromnim javnim dugom. Erio Veliaj, albanski ministar za socijalnu politiku, smatra da je Albanija sada "mala  Amerika" za Italijane. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza