Sve više turista posjećuje špilju Vjetrenicu

29.04.2013. 13:33 / Izvor: Fena
Sve više turista posjećuje špilju Vjetrenicu

JP Vjetrenica je ove godine napravila niz koraka radi proširenja kapaciteta i primanja što većeg broja posjetilaca. Izgrađen je prilazni put, uređen parter oko Vjetrenice, a najnovije je otvaranje restorana u blizini Vjetrenice.

„Posjete turista špilji Vjetrenica, prvoj u svijetu po bioraznolikosti i prirodnom dragulju BiH, već su počele krajem marta i trajat će sve do početka novembra. Najzanimljivije je što već imamo jako puno najava organiziranih dolazaka i rezervacija za ovu turističku sezonu“, potvrdila je za Fenu direktorica Javnog preduzeća Vjetrenica Ana Soldo.

Ističe da su uposlenici ovog preduzeća povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, organizirali Dan otvorenih vrata u Vjetrenici, kada je zabilježen dolazak 500 do 600 posjetitelja. Bili su tu predstavnici škola i nevladinih udruga, a organizirane su različite radionice i posebne prezentacije unutar špilje.

Izgradnja zgrade uprave

„Brojem posjeta smo dokazali da je Vjetrenica zanimljiva ne samo posjetiocima u BiH već i šire u regiji“, ističe ona.

Soldo podvlači da je JP Vjetrenica ove godine napravila niz koraka radi proširenja kapaciteta i primanja što većeg broja posjetilaca. Izgrađen je prilazni put, uređen  parter oko Vjetrenice, a najnovije je otvaranje restorana u blizini Vjetrenice, 200 metara od ulaza u špilju, čime turisti osim obilaska špilje mogu i da se osvježe.

U prošloj sezoni već je započeta izgradnja zgrade uprave. Objekt je uz finansijsku podršku UNESCO-a već obnovljen i pokriven, a preostali su još finalni radovi unutar objekta. U njemu će biti smješten i speleološki muzej u kojem će na adekvatan način biti izloženi svi eksponati iz špilje Vjetrenica.

Govoreći o rasvjeti unutar špilje, Ana Soldo je naglasila da je stara rasvjeta u špilji napravljena još sredinom prošlog stoljeća, te su 2009. godine Općina Ravno i JP Vjetrenica obnovili osvjetljenje te u špilji postavili novu rasvjetu niskonaponske struje.

„Pokušali smo što manje štetiti biljnom i životinjskom svijetu unutar špilje. Postavljanje rasvjete nije još  u cijelosti završeno. Za turiste je obnovljen dio od 550 metara, ali posla još ima. Problem je u tome što je vlažnost u špilji stopostotna, tako da još  pokušavamo pronaći najbolju rasvjetu koja bi bila održiva unutar špilje“, istaknula je ona.

Soldo navodi i da je u planu proširenje dužine turističke rute unutar špilje, ali će se voditi računa da što veći dio Vjetrenice ipak ostane zaštićen i pristupačan samo stručnjacima i speleolozima. Planirano je osvjetljenje i uređenje još oko 500 metara špilje za turiste, ali će sve zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava. Sva obnova infrastrukture do sada je finansirana iz različitih projekata, evropskih fondova i Federacije BiH. Veliku potporu Vjetrenica je imala od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Republike Hrvatske i Općine Ravno.

„Tokom cijele godine imamo povremena istraživanja špilje koja vrše saradnici iz Biospeleološkog saveza Republike Hrvatske. To će biti realizirano i u budućnosti sve dok ne budemo u mogućnosti osigurati plaće i zaposliti stručnjake koji bi bili u stalnom radnom odnosu u JP Vjetrenica“, navodi Soldo.

Najavljuje da je u planu organiziranje speleološkog kampa krajem septembra, kada će biti rađena istraživanja unutar špilje, konkretno u Absolonovom kanalu. Riječ je o projektu koji se radi na području oko Livna, a podrazumijeva iznimno važan i opsežan projekt istraživanja podzemlja koji će trajati desetak dana, a u njegov rad uključit će se i predstavnici Vjetrenice.

Zaštićeno svjetsko prirodno dobro

 Špilja Vjetrenica već je stavljena na Tentativnu listu UNESCO-a kao zaštićeno svjetsko prirodno dobro. Soldo pojašnjava da naredne korake u procesu stavljanja ove špilje na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a trebaju uraditi nadležne bh. institucije i JP Vjetrenica. Već je za tu namjenu oformljena komisija, a potrebno je precizirati sve dalje korake za postizanje tog cilja. Stručnjaci JP Vjetrenica već su napravili Plan upravljanja zaštićenim područjem.

„JP Vjetrenica je u nadležnosti Općine Ravno, ali još nije definirano u čijoj će nadležnosti špilja biti u budućnosti. Uradili smo čak i Studiju zaštite špilje koja bi bila podloga za proglašenje Vjetrenice i dijela Popovog polja parkom prirode. Time bi automatski bili pod zaštitom Federalnog ministarstva okoliša i turizma“, zaključila je ona.

 U Vjetrenici živi bogati špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu. U fauni Vjetrenice veliki je broj uskih endema, takozvanih stanoendema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza