Svečanost u "Pionirskoj dolini", nove nastambe i životinjske vrste

17.03.2014. 15:11 / Izvor: eKapija.ba

RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt u novu poslovnu sezonu, čiji početak je obilježen danas (ponedjeljak, 17.03.2014.), ušla je bogatija za nekoliko novih životinjskih vrsta, novih nastambi.

RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt u novu poslovnu sezonu, čiji početak je obilježen danas (ponedjeljak, 17.03.2014.), ušla je bogatija za nekoliko novih životinjskih vrsta, novih nastambi i što je najvažnije s brojnim prijateljima koji su i do sada pomogli njen razvoj.

Dolazak sedmogodišnje lavice iz Zoo vrta iz Osijeka početkom marta, nova životinjska vrsta- afrički serval, nova nastamba za servala, brojni mladunci, a prije svega prijatelji koji su uvijek spremni podržati razvojni put "Pionirske doline" itekako su dobar i opravdan razlog što je danas preduzeće "Park" u čijem sastavu djeluje i "Pionirska dolina" obilježilo završetak pojedinih projekata kao i ozvaničilo početak nove poslovne sezone i realizaciju novih vrijednosti u jedinom bosansko- hercegovačkom Rekreativno- zabavnom centru sa zoo vrtom.

Današnja svečanost bila je prilika i da gosti preduzeća "Park" i "Pionirske doline" u novoj nastambi vide afričkog servala, koji inače u prirodi živi do 10, a u zoo vrtu čak duplo više godina. Ova interesantna životinja iz porodice mačaka karakteristična je po dugim nogama koje joj omogućavaju da skoči u visinu i do tri metra. Inače hrani se zečevima, krticama, žabama, vjevericama, a ženka može težiti i do 12 kg, dok mužjak i do 6 kg više.

Tu je svakako i prekrasna sedmogodišnja lavica, koja je još s prvim danima proljeća svoj dom pronašla u novoj nastambi u „Pionirskoj dolini“, a koja je zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar i dovezena iz Hrvatske. Mada je lavica je još uvijek u karantinu i pod nadzorom Veterinarske stanice KS i tako će i ostati do kraja marta, ipak su je danas, s obzirom da je temperatura bila viša od  10 stepeni Celzijusa, pojedini posjetioci mogli vidjeti u otvorenom dijelu nastambe, koji se također smatra karantinom, mada gosti i nisu bili te sreće.

Inače na svečanosti nakon  presijecanja vrpce najzaslužnijim i to Zlatku Petroviću, ministru prostornog uređenja i zaštite okoliša KS (zahvalnicu preuzeo Hasan Karačić, sekretar Ministarstva), Dževadu Bećireviću, načelniku Općine Centar (zahvalnicu preuzeo Mustafa Resić, savjetnik načelnika) i vijećniku Ameru Kapi uručene su zahvalnice  za podršku preduzeću "Park" pri realizaciji ozvaničenih projekta u „Pionirskoj dolini“. Svojim prisustvom svečanost su uveličali i mladi iz Košarkaškog kluba ''Realway'' kao i maskota Rily, po kojem je i četvorodišnji lav u sarajevskom zoološkom vrtu dobio ime, kao i brojni posjetioci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza