Svemirska letjelica izvan kontrole izgorjela u atmosferi iznad Pacifika

02.04.2018. 10:04 / Izvor: BHRT
Svemirska letjelica izvan kontrole izgorjela u atmosferi iznad Pacifika

Eksperimentalna svemirska laboratorija koja je bila u kvaru, ušla je u atmosferu oko 2.15 po centralnoevropskom vremenu.

Kineska svemirska stanica Tijangong 1 većim dijelom izgorjela je noćas pri povratku u zemljinu atmosferu iznad Južnog Pacifika, saopćile su kineske vlasti.

Eksperimentalna svemirska laboratorija koja je bila u kvaru, ušla je u atmosferu oko 2.15 po centralnoevropskom vremenu, saopćila je Kineska agencija za planiranje letova s posadom (CMSEO).

Letjelica koja od 2016. leti nekontrolirano ponovo je ušla u atmosferu nešto ranije nego što je predviđeno. Kineska agencija je ranije najavila da očekuje njen povratak na Zemlju oko 2.42 po centralnoevropskom vremenu, što bi značilo da bi bila iznad južnog Atlantika. Naučnici koji su pratili dezintegraciju letelice u orbiti predvidjeli su da će ona uglavnom izgorjeti i predstavljati minimalan rizik za ljude. Analiza iz kineskog Svemirskog kontrolnog centra pokazala je da je tako i bilo i da je letjelica uglavnom izgorjela.

Astrofizičar na australijskom Nacionalnom univerzitetu rekao je kako je povratak Tjangonga 1 na zemlju bio “uglavnom uspješan” i da bi naravno bilo bolje da ona nije nekontrolirano padala ka Zemlji.

"Moglo je biti bolje, naravno. Ona je padala, ali je pala u Južni Pacifik i to je otprilike mjesto na koje je i bilo poželjno da padne", rekao je Taker.

Ranije su iznesena pridviđanja da bi svemirska stanica mogla pasti u raznim regionima svijeta, među kojima je bio i jug Bosne i Hercegovine.

Kvar uzrok nekontroliranog povratka

Laboratorija je postavljena u orbitu septembra 2011. godine. Trebalo je da se kontrolirano vrati u atmosferu Zemlje, ali se pokvarila marta 2016., što je izazvalo zabrinutost oko njenog “pada”.

Međutim, rizik da nekog čovjeka pogodi neki njen dio teži od 200 grama je bio jedan prema 700 miliona, navela je kineska služba za planiranje letova s ljudskom posadom CMSEO.

"Tiangong-1" ili: "Nebeski dvor", koristio se za medicinske eksperimente, kao laboratorija, i smatrao se prvim korakom za izgradnju veće svemirske stanice.

Ogromna toplota zbog trenja tokom leta brzinom od više od 20.000 kilometara na sat, dovodi do toga da glavna struktura izgori ili eksplodira, i to već oko 80 kometara iznad površine Zemlje, saopćeno je ranije iz Evropske svemirske agencija (ESA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza