Svemirski turisti sigurno se vratili na Zemlju

19.09.2021. 10:47 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Svemirski turisti sigurno se vratili na Zemlju

U roku od sat vremena nasmijani članovi posade izašli su jedno po jedno kroz bočni otvor na kapsuli.

Četvoro astronauta sigurno su se spustili kapsulom kompanije SpaceX u vode Atlantskog okeana nedaleko od Floride, čime su okončali trodnevni let u Zemljinoj orbiti, prvi u historiji sa potpuno civilnom posadom.

Uspješno lansiranje i povratak su novi koraci u seriji izdašno plaćenih putovanja i predstavljaju još jednu prekretnicu u komercijalizaciji astro-turizma, 60 godina od prvog čovjekovog leta u svemir.

"Dobrodošli u drugo svemirsko doba", rekao je novinarima Todd Ericson, direktor misije Inspiration4, nakon povratka posade.

SpaceX, privatna kompanija čiji je osnivač Elon Musk, napravila je svemirski brod, lansirala ga, kontrolisala njegov let i obavila operaciju spuštanja kapsule.

Kapsula se spustila uz pomoć padobrana oko 7.00 sati po lokalnom vremenu nakon automatizovanog procesa povratka u atmosferu, što je prenošeno direktno na YouTubeu.

U roku od sat vremena nasmijani članovi posade izašli su jedno po jedno kroz bočni otvor na kapsuli, čija je spoljašnost imala tragove gareži, i prebacili se na brod kompanije SpaceX.

Svaki član posade pozirao je na palubi nakon izlaska nekoliko trenutaka i mahao, nakon čega su svi otišli u medicinsku stanicu na preglede. Potom su helikopterom prebačeni u Cape Canaveral da bi se sastali sa svojim porodicama.

Povratak na Zemlju uslijedio je poslije poniranja kroz Zemljinu atmosferu, a za to vrijeme oko kapsule je generisana vrelina od 1.900 stepeni Celzijusovih.

Odijela astronauta opremljena su sistemom za ventilaciju i dizajnirana s ciljem da ih ohlade ukoliko se kabina zagrije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza