Svjetski dan bicikla u znaku jedinstvenosti, dugovječnosti i vitalnosti bicikla

04.06.2019. 12:44 / Izvor: Fena
Svjetski dan bicikla u znaku jedinstvenosti, dugovječnosti i vitalnosti bicikla

U aprilu 2018 godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 3. juni Svjetskim danom bicikla.

Ujedinjene nacije obilježile su Svjetski dan bicikla (3.juni), slaveći jedinstvenost, dugovječnost i vitalnost bicikla.

Obraćajući se svečanom skupu, predsjedavajuća Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garces izjavila je da bicikli mogu dati ogroman doprinos "od smanjenja emisije gasova u saobraćaju i pogibija na cestama do bavljenja gojaznošću i neprenosivim bolestima, poboljšanja povezanosti ruralnih sredina i jačanja prava djevojčica i žena". 

"Saobraćaj je treći po veličini izvor emisije CO2", kazala je Espinosa, dodajući da su studije pokazale da bi, ukoliko se samo 10 posto saobraćaja odvija biciklom, emisija otrovnih gasova u urbanim sredinama opala za sedam posto.

"Stoga moramo učiniti više na integraciji biciklističkog saobraćaja u urbano i ruralno planiranje, infrastrukturu i dizajniranje. Moramo razmotriti omogućavanje subvencija za korištenje bicikla. I mi moramo ulagati u obrazovanje kako bi promovirali višestuke koristi od biciklizma", dodala je ona.

Bicikl je jednostavno, dostupno, pouzdano, čisto i ekološki korisno prevozno sredstvo - izjavio je na brifingu za novinare portparol UN-a Stephane Dujarric.

"Ono također šalje pozitivnu poruku za održivom potrošnjom i proizvodnjom i ima pozitivan uticaj na klimu", kazao je on. 

Istaknuo je da Svjetski dan bicikla ima za cilj ohrabriti države članice Svjetske organizacije da posvete posebnu pažnju biciklima u razvojnoj strategiji i da uključe bicikle u međunarodne, nacionalne i lokalne politike razvoja.

U aprilu 2018 godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 3. juni Svjetskim danom bicikla, prenosi Xinhua.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza